Избрани Новини

"Думи и образи” ще се срещнат в Радио Благоевград

Ще има изложба, премиери на книги и литературно четене

За втора поредна година Радио Благоевград е домакин на празника „Думи и образи”, който среща изобразително изкуство и литература, превръща се в мост между поколения. Събитието е днес в Арт салона в Радио-телевизионния център.

Празникът ще започне в 18.30 часа с откриване на съвместна изложба на трима млади автори - Антонина Георгиева, Пеньо Иванов и Алекс Николов, които ще представят по пет свои творби, разговарящи с пет произведения на Огнян Георгиев, Илия Борисов и Валентин Дишев.

След откриването на изложбата, празникът ще продължи с премиера на книгата „Опити за еволюция” на Христо Мухтанов (носител на наградата „Си искам живота”, отличен в 40-ия Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет”) и четене на стихове от младите, но вече разпознаваеми като автори на прекрасна поезия Антонина Георгиева, Теодора Тотева, Георги Гаврилов. Чрез свои текстове с тях ще разговаря Валентин Дишев.

Ето кои ще представят своите произведения в изложбата:

Антонина Георгиева е дипломант в специалност „Графика и Илюстрация” в Нов Български Университет. Участва в редица изложби и конкурси (20-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата/Габрово/, Хартиен Арт Фест в рамките на Нощ на музеите 2013/София/, 4-то Международно биенале „Изкуството на Миниатюрата“ /Русе/, Втори Международен форум “Малки графични форми”/София/  и други. Напоследък рисува най-често с туш и перо и акварел, но печатната графика остава нейна любима техника. Твори предимно през нощта. Когато не рисува, можете да я намерите да пише или на чаша вино с любими хора.

Пеньо Иванов завършва „Графика” във Великотърновския университет при Христо Найденов. Винаги е имал интерес към илюстрациите и с графиката се запознава първо чрез гравюри в книгите на Гюстав Доре. Основно вдъхновение за него са музиката и текстовете на песни. Това е първата изложба, в която участва и работите, които представя са почерпили вдъхновение от поезията на музиканти като Том Уейтс и Мейнърд Джеймс Кийнан.

Алекс Николов се е учил сам. Музикант и татуист, предпочита молива като средство, с което да разказва върху белия лист.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов