Избрани Новини

"Тара-ра-бумбия" гръмна тази вечер в Благоевград!

Започна петото издание на театралния фестивал -територия за млад театър

Петото юбилейно издание на театралния фестивал "Тара-ра-бумбия" - територия за млад театър , започна не с гръм и трясък, а с великолепните изпълнения (както обикновено!) на Биг бенд Благоевград, който с музика и настроение посрещаше запалените театрали на Благоевград, забързани за първото представление, слагащо началото на един очакван отдавна театрален маратон. До 19-ти май Благоевград е театър, и то какъв! Най-доброто, най-новото, най-дискутираното, изобщо най-най-най!

Започна се - по традиция! - с най-младото театрално попълнение, което тепърва ще се изявява на сцените в  страната и по света - абсолвентите на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Те показаха "Щрихи към един портрет" по текстове на Василий Шукшин. Драматизацията и постановката са дело на проф.д-р Ивайло Христов, а негови възпитаници - да припомним! - откриха преди пет години първото издание на фестивала със своя тогавашен спектакъл. Традицията е спазена и тази година - видяхме едно вихрено представление, в което младите талантливи актьори ни върнаха към мъдростта на големия руски режисьор и неговия изпълнен с обич, но и с лека, разбираща  насмешка поглед към човека - и грешен, и праведен. Поглед всеопращаващ, поглед, който те кара да се взреш в себе си и да се запиташ - а ти кой си, какво искаш от себе си, а от живота, а от хората около теб? А какво си им дал и дали е достатъчно?..

Спектакълът ни кара да преосмисляме нещата от живота чрез шаржираните, но достоверно показани  герои на Шукшин, гротескните образи, танците, песните, изключително вдъхновената игра на младите актьори, прекрасната режисура. Един талантлив спектакъл, "потопил перото си в истината", както казваше Шукшин.

Препълнената зала изпрати с продължителни аплодисменти  актьорите от IV курс "Актьорство за драматичен театър" на НАТФИЗ, а веднага след това д-р Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград, с кратко приветствено слово откри юбилейното издание на фестивала. Проф.д-р Ивайло Христов благодари на публиката и на свой ред пожела успех на "Територията за млад театър" в града, изпълнен с толкова младост.

В момента в зала "Яворов" тече представлението на Камен Донев "Лекция №2 "За всеобщата просвета". Залата е препълнена, а билетите, още щом се пуснаха в продажба, бяха изкупени.

Какво да се прави - благоевградчани обичат театъра! Ще се видим в залата!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов