Избрани Новини

Реставрират 90-годишен паметник в Църварица

Паметникът е издигнат през 1926-1928 година

Паметникът на загиналите във войните 1912-1918 год. в граничното кюстендилско село Църварица, строен преди 90 години, се реставрира усилено. Почиства се и районът около постамента и площадката, казаха от общината  в Невестино.

Паметникът е издигнат през 1926-1928 година, скулптурната композиция е висока близо 5 метра и е копие на паметника на Булаирци, правен по същото време – през двадесетте години на миналия век, който сега е в центъра на Кюстендил. Двата са единствени в страната, казват военни. За разлика от този в Кюстендил монументът в Църварица не е в добро състояние. Надписите по него са изтрити, трябва да се подменят и освежат. Има и обрушавания. Паднала и оградата.

Районът вече е почистен от изпратени от общината работници. Наблизо имало купища дърва, „складирани“ от дървосекачески фирми. Талпите вече са премахнати.

Край комплекса ще бъде организирано поклонение – на 11 май, когато в селцето ще има и земляческа среща. В подготовката участва и запасното войнство от София, от Кюстендил и Дупница. Освен общината в Невестино съдействие за възстановяване на паметника и готвеното тържество оказвал и бившият началник на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, роден в Църварица. Той държи постоянна връзка с основния организатор на готвените тържества – кмета на Невестино, о.р. полковник Димитър Стаменков, съобщи kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)