Избрани Новини

Събарят къща-паметник на културата в столицата

Животът

29-04-2017, 16:47

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пореден протест срещу Виетнамските общежития

„Двойната къща на Митови” отстъпва място на паркинг към бизнес център

В първия от почивните дни в София започна разрушаването на 100-годишна къща, чийто статут на паметник на културата е бил премахнат. Появата на багерите предизвика недоволство сред столичани, съобщават от Нова Телевизия.

Става въпрос за „Двойната къща на Митови”, както е известна тя сред столичани. Намира се в самия център на столицата от 1907-ма година до днес, когато половината от нея беше съборена.

На 11-ти ноември - точно между двата президентски тура, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов подписва документ, с който се отменя статута на къщата като „Паметник на културата”. Според граждански организации на мястото е планувано изграждане на подземен паркинг към намиращата се в съседство бизнес сграда.

Сграда е с уникална за времето си архитектура. Къщата е близнак - състои се от две самостоятелни жилища, долепени едно до друго.

Рано тази сутрин багер влезе в двора на къщата и започна процедурата по събарянето ѝ. Около обяд обаче дейността беше прекратена, тъй като на място пристигнаха полицаи и представители на столична община.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)