Избрани Новини

Отшелникът Били Бар, който създава наука

От 40 години измерва нивата на снега

Отшелникът, който създава наука. Били Бар вече 43 години живее в едно от най-студените места в Съединенити щати. Сам е, но не се чувства самотен.

"Дойдох тук в началото на 70-те, за да намеря спокойствие и тишина в живота си", каза Били Бар.

Били Бар не искал да живее с непостижими планове, огромни цели и с чужди мечти. Край изоставен град близо до сребърна мина, Били започнал да гради живота си такъв, какъвто го чувства. И не от скука или за да докаже някоя теория, той започнал да измерва нивата на снега. Той старателно описвал всичко и правел прецизни изчисления.

"Ето този съд използвам, когато изчислявам какво количество вода ще се получи от разтопения сняг. Започнах да водя статистика в началото на 70-те. Ако някой тогава ме беше попитал какво означават за мен климатичните промени, щях да отговоря: Ако стане топло, просто ще си съблека пуловера. Не знаех нищо за климатичните промени", каза Били Бар.

Данните, които Били Бар събрал пред последните 4 десетилетия, се оказали много полезни за науката. Сега учените използват неговата стастика, за да разберат какво се случва в района, в който живее отшелникът.

"Не искам нищо да доказвам, просто водя статистика. Но тази зима имахме 21 рекордни стойности, миналата - 17, предишната - 36. Това, което става, е тревожно. Нещата не вървят добре. Не знам какво ще се случи - Ще се изчерпат ли водните ресурси? Ще се увеличат ли периодите на суша или пък ще има повече наводнения? Не знам", каза Били Бар.

Били Бар се е превърнал в страж на своята планина. Никога не съжалил за своя избор. Казва, че в уединението преоткрил света. През дългите зимни вечери обича да гледа филми. От тях се запалил и по крикета. Спортна страст, която понякога го връща в големите градове, в които слиза, за да гледа състезания. Човешката суета и суматохата, забързаният ритъм - те вече не го притесняват, защото Били е открил смисъла на живота си. Не знае докога ще може да изпълнява мисията, с която се е захванал, но се надява, че докато е жив, ще може да пази своята планина, както тя него през последните 43 години, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)