Избрани Новини

Глобалното затопляне намалява аромата на цветята

Цветя, израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко летливи съставки

Ароматът не е просто някакъв лукс, а заедно с цветовете и формата на цветята е част от важна стратегия за привличане на опрашители. Повишаването на температурите, комбинирано с глобалните климатични промени, се намесва в симбиозата растение-опрашител - взаимодействие, което е улеснено най-вече от цвета и аромата на растението, заяви експертът Алон Канани от университета.

Той констатира, че две разновидности на хибридната петуния, които са израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко фенилпропаноиди- летливи съставки, които придават на цветята уникалния им аромат. Намаленото им производство е свързано с ограничена активност на синтезиращите ги протеини.

Екипът на Канани фокусирал вниманието си върху отделянето на аромат от растенията. Всеки аромат на цвете може да е съставен от стотици летливи съставки от различни биохимични групи. Генният механизъм, който е в основата на производството на тези съставки, не е добре опознат.

В рамките на отделно изследване Канани показа, че производството на фенилпропаноиди може да бъде поддържано или увеличено чрез вкарване на ген, известен като PAP1, от често използваното в лабораторни експерименти растение арабидопсис талиана. Той отстранява чувствителността към топлината при отделянето на аромат, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов