Избрани Новини

Влизаме в Рила само след подписан протокол

Туризъм

11-04-2017, 15:03

Снимка:

НП "Рила"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти - лесовъди опознаха с НП "Рила"

Награждават най-добрите служители на ЮЗДП

Всеки е инструктиран за мерките по пожарна безопасност

От началото на април в Национален парк "Рила" е обявен пожароопасен сезон. Затова вече са взети мерки за предотвратяване възникването на пожари. Най-важната сред тях е изготвяне на схеми за оповестяване. Преди да влязат в парка пък всички посетители трябва да подпишат протокол за предупреждение и информационна брошура.

Преди да влязат в Национален парк "Рила" посетителите задължително преминават през инструктаж за пожарна безопасност и подписват предупредителни протоколи. През пожароопасния сезон на територията на парка се разпространяват и листовки с противопожарна тематика и указания.

Стефан Кирилов – главен специалист в Национален парк „Рила”:
"Групите знаят, че трябва да подадат заявление, да им бъде издадено разрешително, да се срещнат с нашия служител на място, да подпишат тази декларация. Много важно е посетителите да спазват основните правила за поведение в защитената територия и едно от тях е да палят огън само на определените за целта места"

От тази година се провеждат образователни екологични програми с ученици и групи, по време на които се обръща внимание на това какво да бъде поведението им в парка.

Стефан Кирилов – главен специалист в Национален парк "Рила":
"Да не се замърсява, защото самите отпадъци също са предпоставка за възникване на пожар. Леснозапалими или пък горивосмазочни материали, които са оставени при някаква дейност и дори на входа на парка, пак могат да окажат някакво влияние."

Кирилов е категоричен, че най-важното, ако някой види някакво възпламеняване, е веднага да подаде сигнал, за да се реагира по най-бързия начин. От началото на миналата година до момента в Национален парк "Рила" не е възникнал нито един пожар. Последният голям пожар е бил през 2008 г., когато горските екосистеми са сериозно увредени, а възстановяването им ще продължи още десетки години, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов