Търговците в Банско отчитат слаб сезон

С всяка изминала година продажбите в магазините за спортни стоки, сувенири и конфекция драстично намаляват

Търговците в Банско отчитат слаб сезон въпреки големия ръст на туристи, предаде Дарик. По думите им с всяка изминала година продажбите в магазините за спортни стоки, сувенири и конфекция драстично намаляват. Миналата година също е била слаба по отношение на продажбите, тази година тенденцията се запазва.
"Няма ги руснаците, които идваха тук преди години, а като го няма руснакът, пада и оборотът”, коментират продавач-консултантите. Според тях причината е липсата на платежоспособни туристи, тъй като през целия сезон градът е гъмжал от хора, но само гледат и не купуват. Голяма част от туристите дори се пазарят за цената и търсят намаления.
Търговците споделят, че заради това може би са виновни и туроператорите, които ги съветват да се пазарят за цената. Те са категорични, че Банско се посещава от по-неплатежоспособни туристи, които са дошли в курорта на почивка, без да правят излишни покупки и да харчат допълнително пари. Купуват си предимно евтини неща от порядъка на 10 - 20 лева. Друга причина за слабия сезон по отношение на търговията е голямата конкуренцията. Наситен пазар, много туристи, а търговия няма. Добър сезон отчитат само търговци,на които не им се е налагало да плащат наем.
Повечето търговски обекти, намиращи се в близост до началната станция на кабинковия лифт, ще работят до неделя и хлопват кепенците  за този сезон.