Избрани Новини

Производство по несъстоятелност тресе шивашката фирма в Дупница

Мая Манолова ще иска по-голяма сигурност за работниците

"През следващата седмица с екипа ми планираме да проведем дискусия с всички ангажирани със спазването на трудовото законодателство български институции, в която да извадим проблемите и причините за това работодатели в България да се подиграват и да унижават работници". Това каза в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова, която е гост на празника "Кюстендилска пролет". Тя посочи, че е готова с екипа си и със законодателни предложения за това, какво трябва да се промени в българското законодателство, за да може подобни случаи да не се разрастват като епидемия. "Дискусията ще се състои следващият четвъртък", каза още Манолова и допълни, че подготвя и жалба по темата с нарушаването на законодателството до Конституционния съд.

"В последните дни сме свидетели на нагла експлоатация на труда на български граждани и за нарушения не само на българското законодателно, но и на конституционни норми, които казват, че правото на труд трябва да бъде възнаградено на базата на свършената работа. Има много работодатели, които се отнасят нагло и безотговорно към своите работници, като не си плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми на клошари или на хора без никакви доходи“, коментира Манолова.

Тя изтъкна, че има цяла поредица от случаи на протестиращи работници. "Изброихме ги с моя екип, те са около 11 на територията на цялата страна". Тя посочи, че това, което прави, е да се намеси във всеки конкретен случай - първо с посредничество и с опит да се реши с добро проблемът, а след това - да се ангажира с цялата мощ и репресия на държавата, срещу работодатели, които експлоатират и унижават работниците. "Такъв е и случаят с шивачките в Дупница. След като изхабихме време и усилия да сключим споразумение със собственика на тази фирма, той се подигра и с мен, и с работниците, като след дадените му отсрочки, не изплати нито стотинка. Мисля, че е въпрос на чест, на раздаване на справедливост и защита на българските граждани, ако всички институции, които съм сезирала, си свършат работата, така че този работодател да бъде наказан съобразно законността на българското законодателство“, каза Манолова и допълни, че по отношение на дружеството в Дупница вече е започнато производство по несъстоятелност от кредитор, съобщава БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов