Шивачките от Дупница още не са получили заплатите си

ГИТ е наложила 12 акта на шивашката фирма

В казуса с шивачките от Дупница са установени нарушения, има издадени 12 акта на фирмата на Каприоти, който още не е изплатил парите на работещите, каза за БНТ Теодора Дичева от дирекция „Правна“ в „Главна инспекция по труда“.
Тя допълни, че в целия сектор има доста проблеми. „Има нарушения и при полагане на извънреден труд, включително и събота и неделя. Има случаи и на принудителен платен и неплатен отпуск. Тези предприятия работят на поръчка, което и довежда до извънреден труд и усилена работа, а после има някакъв период на изчакване“, обясни Теодора Дичева, дирекция „Правна“ в „Главна инспекция по труда“.

Дичева отбеляза, че инспекцията е наясно с проблема за избягване на задълженията на Каприоти. „За фирмата нямаме данни да е влязла в несъстоятелност и имаме възможност да предявим санкции, дори да е в несъстоятелност пак можем чрез съда да предявим. Има начин да се справим с некоректни длъжници и няма значение, че не са граждани на България нарушителите“, каза тя.

Глобите за подобни нарушения са от 1500 до 15 000 лева. Обикновено „Инспекцията по труда“ налага от 1500 до 5000 лева глоба.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен