Откриват изложба "С дъх на билки - лечебни и магични" в Кюстендил

Тя е посветена на Празника на града "Кюстендилска пролет"

"С дъх на билки - лечебни и магични" е озаглавена новата етнографска изложба на Регионалния исторически музей, която ще бъде представена на 20 март от 17.00 часа в зала "Стримон". Тя е посветена на Празника на града "Кюстендилска пролет". 

Изложбата представя над 70 растителни вида от кюстендилската флора, ситуирани и вплетени в ритуалност, магичност и лечебна сила. Чрез красиви фотографии присъстват и четирите елемента на Вселената – вода, огън, земя, въздух.

В светлината на идеята за обща историко-културна рамка на народната медицина и магичните и лечебни свойства на билките, експозицията започва с любопитни археологически данни от праисторическия древен свят, ролята на жреците, ползващи се с привилегията да владеят и упражняват мистични медицински методи.

Началото на българската народна медицина се свързва с времето на траки, славяни, прабългари. Древните вярват, че духът и тялото са неразделни, а душата е безсмъртна. Известни лекари за времето са Орфей, Залмоксис, Асклепий. Специално табло е посветено и на лекари като Хипократ, Теофраст, Диоскорид, Гален, Авицена.

От античния фонд на музея са експонирани сравнително редки находки от медицински инструменти II-III в. – пинсети, ушни сонди, сонда-лъжичка, игла с шпатула, балсамарии и ампула за съхраняване на течни медикаменти, фрагменти от оброчни плочки с изображение на змия, свързана с култа към Асклепий.

Изложбата представя на посетителя букет от билки за болки,  разнообразие от лечебни рецепти, съвети на учителя Петър Дънов, лечебни методи на пророчицата Ванга и още др. С дъх на билки са и амулетите и талисманите в изложбата, силен апотропей са избраните и представени билки на доброто и мощта.

Билките са били и ще бъдат разковничето, което може да пази здравето на човека и да го предпазва от злото. В тях е закодирано доброто „начало”, свързано с надеждата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен