Избрани Новини

Ски инструктор е загиналият в Банско

Планинските спасители откриха тялото му след едночасова спасителна акция

23-годишен младеж от Банско  беше затрупан от лавина вчера в един от улеите на връх „Тодорка“.  Планинските спасители откриха тялото му след едночасова спасителна акция, в която участваха и обучени кучета, съобщи БНР.

Около 17 часа група от шестима млади скиори и сноубордисти  се готвят да се спуснат по един от най-стръмните улеи на Тодорка в посока хижа „Вихрен“.  Пръв тръгва Костадин Рупчин.  Секунди след това  се откъсва  лавината. При вида на бедствието другите младежи от групата веднага подават сигнал  на спешния телефон на планинската служба.  По-голямата част от отряда в Банско  тръгва на спасителна акция, разказва Петър Чолев. Въпреки усилията на спасителите, сред които е имало и лекар, момчето е загинало най-вероятно от тежки травми и от тежестта на снега, която му  е попречила да диша, макар че главата му е била навън.  Падналата лавина е една от най-опасните и дължината и е над 700 метра. Всички спасители, участвали в акцията, са в шок, тъй като Костадин е син на техен колега.

Председателят на БЧК  Христо Григоров  призова всички  любители на екстремното спускане да не предприемат подобни самоубийствени действия и отново припомни, че е обявена най-висока степен на лавинна опасност в планините.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов