Избрани Новини

Чужденец предизвика лавина, но оцеля по чудо

Решил да кара екстремно сноуборд по улеите в местността Ечмище, под връх Тодорка

Англичанин предизвика лавина, но оцеля по чудо в Пирин планина, предаде Дарик. Инцидентът е станал вчера през деня. Чужденецът напуснал ски зоната над Банско и решил да кара екстремно сноуборд по улеите в местността Ечмище, под връх Тодорка. Предизвикал лавина, снежната маса го повлякла, но за късмет не го затрупала, отнесла само борда му.
Уплашеният чужденец подал сигнал на телефон 112. Над 10 спасители поели към мястото на падналата лавина. Открили местонахождението на англичанина към 15,00 часа. Те извикали и хеликоптер от София, който пристигнал, но заради вятъра не могъл да измъкне англичанина от улеите.
Наложило се спасителите, с риск за собствения си живот, да влязат в лавиноопасния район с помощта на въжета и лебедки, за да спасят пострадалия турист. По-късно той е транспортиран в болница за медицински преглед, който установил травма на таза.
Планински спасители призовават туристите да не напускат ски центъра, тъй като излагат на риск здравето и живота си в планината, тъй като в момента има повишена лавинна опасност. 
  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)