Избрани Новини

Родители настояват училището в Дебрен да стане до 10 клас

Училището има възможност да поеме още две паралелки

Директорът на ОУ "Св. Климент Охридски" в село Дебрен Верхат Топчиев е внесъл  в общинската администрация на Гърмен докладна, с която настоява общинските съветници на следващото заседание да вземат решение за преобразуване на училището от основно в обединено учебно заведение от новата учебна 2017/2018 година.

Педагогическият и Общественият съвет смятат, че състоянието на училището напълно отговаря на условията за преобразуване от основно в обединено, тъй като с всяка изминала година то бележи устойчиво развитие с много малко текучество на ученици. Броят на учениците и паралелките през последните няколко години от 2013-2017 г. се движи от 221 до 243 възпитаници за настоящата учебна година. В училището в Дебрен работят 25 опитни педагогически специалисти с висше образование, от които 16 в начален етап и 9 в прогимназиален етап, като всички са правоспособни за провеждане на обучение и в гимназиалната степен на училищното образование.

Училището има също възможност да поеме още 2 паралелки и допълнително разкриване на специализирани кабинети. Училищната сграда е нова, разполага с обзаведен компютърен кабинет с 20 нови компютри, интерактивна дъска, преносими компютри и проектори, качествен интернет достъп, което дава възможност за обучение на повече ученици от 1-ви до 10-и клас, аргументира се директорът Верхат Топчиев.

Според училищния директор преобразуването в голяма степен ще подобри и ефективността в обучението на учениците, голяма част от които значително понижават успеха и дисциплината си, излизайки извън селото и общината, което ще доведе и до спестяване на разходите за храна и транспорт и ще намали броя на отпадналите от училище ученици след завършено основно образование.

Педагозите и родителите смятат, че след завършване на седми клас много ученици все още не са достатъчно подготвени за попадане в нова среда, без оказване на помощ и контрол от страна на родителите. Лишени от обичайната семейна и училищна среда, някои от тях могат да попаднат несъзнателно под влиянието на различни неблагоприятни за тях фактори, каквито са употребата на алкохол, наркотични вещества и тютюнопушене, както и да станат обект на физическо насилие.    

"Надявам се до края на март Общинският съвет да се произнесе по въпроса и да вземе решение, за да можем да внесем документите в РИО – Благоевград и да чакаме заповед от министъра на образованието“ – каза за Дарик директорът Верхат Топчиев. Заседание на Общинския съвет в Гърмен ще има в четвъртък, но в дневния ред е предвидено само избор на председател.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов