Избрани Новини

Благотворителен базар в Симитли събира пари за болно бебе

Инициативата подкрепя Криси от Благоевград

Над 1 000 лева само за ден събраха гимназисти от Симитли с благотворителен базар, средствата са за бебето Криси от Благоевград. Кулинарни изкушения – сладкиши, баници, приготвени от младежите с много желание, доброта и надежда за оздравяване на малкото бебе, бяха на първа линия на благотворителния щанд. За да събират пари, децата бяха изложили любимите си плюшени играчки, книги, които да продадат, а освен тях имаше и дрехи.

Инициативата е изцяло на единадесетокласниците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Симитли.

Така те помагат на семейството на болното бебе Криси, да събере пари за терапията му в Китай. Нужни са около 30 000 лева.

Съпричастните сърца на децата от Симитли отново показаха на хората, че обединени, хората могат  да постигнат всичко. Десетки жители на общината, в пазарния ден в Симитли, събота, дадоха от своята доброта и сложиха пари в кутиите, които събираха надеждата за Криси. Много бяха и тези, които не взеха нищо от щанда на доброволците - просто оставиха дарение. И кметът Апостол Апостолов не подмина щанда на доброволците-гимназисти. Помощ и надежда за бебе Криси в кутиите кметът остави и по заръка на сина си Стефан Апостолов, сега кандидат за депутат в листата на ГЕРБ, който бе ангажиран служебно с дербито Левски-ЦСКА.

Освен парите от базара, в повечето търговски обекти в Симитли също има кутии за дарения, от които учениците са отчели вече 1 076 лева, както и 100 лева от други дарители.

Средствата, които ученици и съпричастни граждани събраха на базара, ще бъдат преведени по банковата на малкия Криси от Благоевград, от чиято съдба всички бяха докоснати.

Бебето Криси има атрофия на мозъка, която довежда до детска церебрална парализа – спастична квадрипареза – тежка степен, а 6 месеца по-късно детето развива и епилепсия. Състоянието на детето налага провеждане на непрекъсната рехабилитация. След проучване на възможностите за интензивна рехабилитация, родителите стигат до информация за Болница за детско здраве Фуошан, Китай, изпращат запитване и получават покана за прием на детето в отделението по педиатрична неврологична рехабилитация за 1 година. 4-месечен курс на лечение струва 85 000 юана, което се равнява на около 22 500 лв. Заедно с разходите за самолетни билети и квартира, сумата нараства до около 30 000 лв. за 1 курс терапия.
Мотото на благотворителната инициатива на гимназистите в Симитли е "Да дадем шанс на малкия Криси да има детство!", съобщават от Община Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)