Избрани Новини

Завърши проектът "Ромският глас дава власт и изисква отговорност"

"Младежка мрежа за развитие”- Симитли развива успешна стратегия за взаимодействие между местните власти и ромите

Сдружение „Младежка мрежа за развитие”-Симитли успешно завърши пилотен проект на територията на общините Симитли и Струмяни. Той се реализира по програма „Овластяване на ромските гласоподаватели в България” и се финансира от „Офис на ромски инициативи към Отворено общество”- Будапеща. Името на проекта е "Ромският глас - дава власт  и изисква отговорност" и основната му цел бе да изгради активност сред ромите и подържа отговорно отношение на избраните местни управници,  за да продължат диалога и взаимодействието между ромските граждани и местните институции и след избори. По време на дейностите по проекта се работи активно и по подобряване на лидерски и комуникационни  качества и умения сред ромските младежи. С тях ромските граждани  в Симитли и Струмяни да се възползват от правото  на гласуване, да разглеждат казуси преди и между изборите. С придобитите качества местни роми вече лобират за по-ефективно прилагане на политиките и мерките по отношение на приобщаването на ромите и изпълнението на предизборните обещания към тях.

Дейностите по проекта имаха за цел ромската общност в общините Симитли и Струмяни да  осъзнае и работи по нуждата им да бъдат активни участници в  подобряването на живота на местно ниво, да повиши мотивацията им за подобряване на човешкия им капацитет. Израстването на ромските младежи като активни граждани и гласоподаватели, които да реагират своевременно, също бе сред заложените приоритети на проекта. Наличните резултати са ясно определяне на нуждите на общността, диалог с местните власти по места, участие в предизборни кампании, консултации и работни срещи за застъпничество за подобряване и изпълнение на местните политики и практики относно ромските квартали и малцинство и търсене на по-добри възможности за промяна на живота си като ромски младежи и ромска общност.    За отбелязване е и провеждането на кампания „Не продавам гласа си“  сред ромските махали и организираното от сдружение „Младежка мрежа за развитие“ независимо гражданско наблюдение в изборния ден на работата в местните избирателни секции в град Симитли и село Микрево. Наблюдение се извърши и в ромските махали преди и в деня на изборите, като и в двете населени места феномена продаване  на ромските гласове абсолютно не се прояви.
В резултат на доброто партньорство между ромските активисти и  Община Симитли, ромският квартал в града вече е с подновени улици и осветление. Очаква се повишено ниво на образование и квалификация, тъй като ромите са включени в образователни и квалификационни програми. Обещано  е да се работи за трудовата реализация на поне част от  квалифицираните роми и на някои от студентите. В село Микрево, където гласоподавателите от ромски произход са много сериозен дял от гласимащите в цялата община,  жизненият стандарт на местното ромско население, сравнение с ромското население в Симитли, е по-нисък. Въпреки езиковите бариери и по-ниското ниво на образованост сред ромската общност и не толкова добри инфраструктурни условия на ромския квартал, резултатите от усилията на община Струмяни са много ефективни и видими. Общината и местните ромски лидери, с подкрепата на организацията,  активно бяха фокусирани върху задържане на ромските ученици в училище, повишен е броя на заетите лица от ромски етнос в структури и програми на общината, което допринаня до активирането на ромската общност в община Струмяни. И в двете общини предстои споразумяване за сътрудничество за по-ефективно прилагане и наблюдение на резултатите от местните политики и инициативи за подобряване на социалното включване на ромските деца, ученици и граждани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов