Избрани Новини

Разлог се преклони пред подвига на Апостола

Васил Левски посещава Разлог по време на втората си обиколка из България

Днес се навършват 144 години от обесването на един от най-великите българи, отдали живота си за свободата на страната ни - Васил Левски. Подвигът му не избледнява ни най-малко и до днес, а името му остава символ на вярата и жертвоготовността за народа и за България.
Васил Левски посещава Разлог по време на втората си обиколка из България. През 1869 г. основава комитет в къщата на Кипре Максев. Първоначално 12 души се включват в комитета, но идеята бързо се разпространява из тогавашна Мехомия и броят значително нараства за кратко време.
„Васил Левски - национален герой, свързал живота и смъртта си с един от най-съдбоносните етапи на българската история. Васил Левски е мярка за човешкото съвършенство и неизменен пример за подражание“ - каза в словото си кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев. „Изумително е, че и днес, повече от век след неговата гибел, всичко у Васил Левски звучи съвременно и актуално. Апостолът остава завинаги в историята на българския народ, а чрез нея и в световната история“ - допълни той.
В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата поднесоха кметът инж. Красимир Герчев, д-р Мария Копанарова, председател на ОбС-Разлог, представители на политически партии, организации, общественици и признателни граждани.
В честването участие взеха Духовият оркестър и Детската певческа група към НЧ „15.09.1903-1909“,  Разлог с ръководите Лилия Лачинова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)