Избрани Новини

С внушително факелно шествие Петрич почете Апостола

С програма под надслов "С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите” почетоха най-тъжната дата в българската история

На фона на мултимедийно представяне на популярните творби, посветени на живота и делото на Васил Левски, както и на негови мисли, на градския площад в Петрич се събраха участниците в шествието за тържественото запалване на факлите. С българското знаме напред и портрета на Апостола, под съпровода на траурен барабанен звук, млади хора, облечени в народни носии, кметът Димитър Бръчков, областният управител Валери Сарандев и над 2 500 ученици и граждани тръгнаха във факелното шествие през централните улици на Петрич до паметника „Народни будители” срещу сградата на общината. Там, след запалване на жертвеника, ученици влязоха в ролите на поета –революционер Христо Ботев, на окования в последния съд Апостол Левски, на турски заптиета и плачещи българки в народни носии. Програмата под надслов „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите” за почитане на най-тъжната дата в българската историяq започна със стих от знаковото стихотворение на Ботев „Обесването на Васил Левски”, продължи със стихове на Дамян Дамянов и завети на самия Апостол. Официален гост на Петрич за почитане на годишнината от обесването на Левски беше и Георги Тренчев – член на Общобългарскиs комитет „Васил Левски”.  „Никъде другаде, освен в Карлово и София, не съм виждал такова грандиозно отбелязване на годишнината от обесването на Левски. Впечатлен съм и не се надявам,че емоцията, която аз отнасям със себе си, ще отнесат и хилядите, които почетоха Апостола. Духът на Левски днес е в Петрич”, коментира Георги Тренчев. 

В словото си по повод 144 годишнината от обесването на Левски кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че смирено скланяме глава и затаяваме дъх пред образа и делото на Апостола. „Демократска република, сиреч народно правление – така простичко, смислено и ясно Апостолът ни завещава своя политически идеал. Сега този идеал ние наричаме гражданско общество! Но и за него трябват твърдост, кураж, постоянство…, защото страхът е подлост, а гордостта пиянство…! Пред нас стои нелеката задача да подкрепим с дела заръчаното от Левски, да докажем, че не напразно е дишал, че не напразно е обикалял по къщи и паланки,  ” …със сърце порасло и за кръст готово…”, подчерта в словото си кметът.

За първи път на голям екран беше излъчвано както факелното шествие, така и художествената композиция, с които Петрич отдаде почит и сведе глава пред Апостола.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов