Избрани Новини

Над 100 кюстендилци се преклониха пред паметника на Апостола в Босилеград

Паметният ден започна с поклонение пред мемориалния знак за Левски в Соволяно

Над 100 кюстендилци се преклониха и запазиха минута мълчание пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Босилеград, информира Дарик.  Инициативата бе  организирана от  кюстендилската структура  на Общобългарския комитет „Васил Левски“, читалище „Асклепион“ и клуб „Вяра, Надежда и Любов“, присъединиха се читалищата в селата Соволяно и Горановци, клубовете на инвалида в Кюстендил и в с. Шишковци, представители на БАС , на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Клуб „Граничар“.

„Паметният ден започна с поклонение пред мемориалния знак за Левски в с. Соволяно, край който читалищната председателка припомни  мисията  на  Апостола  за създаването на революционни комитети в цялата страна. В Босилеград от няколко години вече знаят, че преди официалното отбелязване на годишнината от гибелта на Левски, от Кюстендил пристигат  около стотина обикновени хора, за да отдадат почит пред  делото и личността му, и не се изненадват от голямото българско нашествие в българското градче, останало по волята на Великите сили в пределите  на чужда държава”, разказа Виолета Атанасова. Участниците в събитието носеха трикольорни български лентички на реверите си. Всеки от тях положи червени карамфили на паметника,  някои го закичиха и с кокичета. 

Емилия Васева бе подготвила слово за Апостола, в което припомни, че преди 10 години чрез всенародно допитване, проведено от БНТ, българите посочиха именно него на първо място в списъка на стоте най-велики наши сънародници на всички времена. Тя добави, че за Левски са издигнати вече 150 паметника, от които 131 са в България и 19 – в чужбина, че има три музея, посветени на неговия живот и че портретът му стои като напомняне за светостта на народното дело и отговорността на всеки политик пред народа в кабинетите на най-високите български държавници и на управниците по места.

Кюстендилци посетиха българския Културно-информационен център в Босилеград  и се поклониха в черквата „Рождество Богородично“.  Общобългарският комитет „Васил Левски“  и читалище „Асклепион“ подготвят през тази година още редица инициативи,  посветени на 180-годишнината  от рождението на  карловеца Васил Иванов Кунчев, останал в българската история с безсмъртния  ореол на Апостола на свободата.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)