Избрани Новини

Откриват фото-документална изложба на археологически обекти в Югозапада

Ще бъде показано ранно неолитно селище в местността "Масовец" край село Илинденци

Днес в Арт салона на Радио Благоевград ще се открие фото-документална изложба  на археологически обекти в региона, проучвани през последните няколко години  от археолозите на Регионалния исторически музей - Благоевград, съобщиха от медията. 

В няколко табла с фотографии и пояснителни текстове ще бъде показано ранно неолитно селище в местността "Масовец" край село Илинденци,  община Струмяни. Любопитно е, че при разкопките там са открити семки от грозде, датирани от ранно неолитната епоха, което означава, че явно хората от древни времена са познавали благодатното влияние на гроздето и на виното. 

Изложбата ще покаже също моменти от проучванията на селище от късно бронзова епоха в местността "Бресто" – село Баня, на селище от желязната епоха в местността "Вельов егрек", община Разлог, на античния и средновековен град  Никополис ад Нестум, община Гърмен, на Самуилова крепост, на късно античната сграда в село Дренково, община Благоевград, на селище от късно бранзова епоха в местността "Ушите", Кресна и други обекти, проучвани от археолозите  Юлия Божинова, Илия Кулов, Цветана Комитова и Малгожата Кулова. 

Чрез тази изложба ще се научи повече за живота на хората преди стотици години по течението на реките Струма и Места, и ще се покаже, че регионът има потенциал десетки археологически обекти с добър маркетинг да се превърнат в атрактивни дестинации.

Поводът за тази изложба е Денят на българския археолог - 14 февруари. Откриването е в 14.00 часа, в Арт салона на Радио Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов