Избрани Новини

Международен летен университет по археология отново в Илинденци

Шеста поредна година продължават разкопките на неолитното селище в местността Масовец

Шеста поредна година разкопките на неолитното селище в м. Масовец край с. Илинденци привличат интереса на студенти и доброволци от САЩ и Нова Зеландия. За разлика от предишни години, този път организацията на лятната школа „Раждането на Европа” е осъществена съвместно от Фондация „Балканско наследство” (http://www.bhfieldschool.org/ ) и американския Институт за полеви проучвания (Institute for Field Research - https://ifrglobal.org/programs/europe/bulgaria-ilindentsi-2016), а академичната програма е акредитирана както от Нов български университет, така и от Университета на Лос Анджелис в Калифорния (UCLA Extension - http://www.bhfieldschool.org/information/academic-credits ). Община Струмяни е отговорен домакин на археологическите проучвания и предоставя ежегодно както общинският терен за провеждането на разкопките, така и сградата на музейната сбирка за експонирането на ценните находки. Изключително важна е логистична помощ при подготовка и реализация на разкопки осъществена под наблюдението на Иван Секулов, секретар на община Струмяни, за което екипът, проучващ селището е изключително благодарен.
В контраст с общото настроение на отпускарския сезон, програмата на училището за археолози е изключително динамична и включва практическо обучение в полеви техники на проучване и документация до обяд, следобедни лекции и лабораторна работа по почистване и описание на новоткритите находки. Сред тях, наред със занаятчийските инструменти от кремък, камък, кост и рог, се открояват и значими постижения на човешкия дух в областта на приложните изкуства като стилизирани керамични пластики на хора и животни, изключително деликатни накити – миниатюрни мъниста от глина и седеф, костени пръстени и гривни от средиземноморски миди, свидетелстващи за интензивни контакти на юг.
Д-р Малгожата Гребска-Кулов, ръководител на разкопките от Регионалния исторически музей в Благоевград обяснява: „Засега проучванията ни се концентрират в най-западната част на едно от най-ранните земеделски селища по долината на Средна Струма. Изглежда, това място има няколко епизода на обитаване и за нас е изключително ценно с това, че тук се наблюдава един плавен преход с елементи на приемственост между ранния и средния неолит, т.е. в средата на шесто хилядолетие пр. Хр. Селището от по-ранният период е било оградено с ров, но финалът на съществуването му е свързано с опожаряване на къщите. През по-късния период техните останки са надупчени от ями с много интересен и необичаен инвентар – каменни мелници, човешки и животински пластики, каменни брадви, кремъчни пластинки, натрошени животински кости и глинени съдове.”
Другият ръководител на проучването, Петър Зидаров от Нов български университет, добавя: „С откриването на мраморните пластики през предишните сезони и оформянето на един обособен участък със свидетелства за кулинарната обработка и консумация на големи количества храна в м. Масовец, където традиционно се празнува Празникът на виното в община Струмяни, се очертава една наглед необичайна връзка между трудовите и празнични традиции в Илинденци от осем хиляди години досега”.
Теренните проучванията през тази година ще продължат до 10 юли и ще следим развитието им и новите находки с интерес.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)