Избрани Новини

ПСС Банско: Риск от лавини, не карайте извън пистите в Пирин

При инцидент пострадалите трябва веднага да подадат сигнал

Повишена е лавинната опасност в Пирин, планинските спасители са нащрек, информира kmeta.bg. Новата снежна покривка на височина 2360 метра надморска височина е около 45 см и продължава да вали. На Бъндеришка поляна е натрупало 110 сантиметра, на Шилигарника – 115 см, а на Платото 120 см. В същото време се наблюдават множество незарити клекове и камъни, но въпреки това на места има доста навят сняг. Температурата в най-високите части е под минус 10 градуса, видимостта е намалена.

„Препоръчваме да се избягват стръмните улеи и големите навявания, особено над гористия пояс на планината. Има риск от предизвикани лавини. Не е препоръчително карането на ски и сноуборд извън обработените ски писти. Най-опасно е в улеите под връх Тодорка”, казаха от ПСС-Банско. Обстановката е тежка, тъй като вали сняг, има и вятър, образуват се снегонавявания. Планинските спасители препоръчват да не се предприемат преходи в средните и високи части на планината заради наличието на заледени участъци. От Планинската спасителна служба алармират да се кара само по пистите и да не се ходи извън ски зоната. Значителна е лавинната опасност, има вероятност от лавини на много от стръмните склонове дори при малък натиск или тежест. На много склонове са възможни средни и дори големи лавини.

При инцидент пострадалите трябва веднага да подадат сигнал. Добре е да имат мобилен телефон с GPS, това много ни помага, за да локализираме точно къде е пострадалият турист и да стигнем максимално бързо до него, за да му окажем помощ, твърди Методи Баненски, доайен сред спасителите в Банско. Защото времето е от огромно значение за човек, който или се е изгубил, или е ранен в планината. За него не всяка минута, а всяка секунда е важна, тъй като става въпрос за живота му.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов