Избрани Новини

В 43-ия парламент: Цветан Цветанов и търновските депутати от ГЕРБ с важни за региона инициативи

Освен да ръководи парламентарната дейност на най-голямата група, Цветанов намираше време за срещи с жители на областта

Председателят на най-голямата група в 43-то Народно събрание Цветан Цветанов, който в парламента представляваше Великотърновския избирателен район, има сериозен принос за развитието на общините в областта.

Равносметката показва, че и през последния двугодишен мандат на депутатите, Цветанов отново е подкрепял полезните за региона начинания и проекти на кметовете, без значение от коя политическа сила са издигнати.

Последен пример е фактът, че със съдействието на Цветан Цветанов, новооткритият кризисен център в Овча могила, създаден по инициатива на свищовския кмет от БСП Генчо Генчев, се сдоби с линейка, а дунавската община е на път да придобие терена на бившите казарми, където да изгради бизнес център.

Преди година, с постановление на Министерски съвет, от държавния бюджет бяха отпуснати средства за решаване на дългогодишен проблем за хората от общините Павликени и Сухиндол. Обезпечен бе ремонт на разбития третокласен път между двата града и на крайно амортизирания пътен участък между павликенските села Патреш и Горна Липница.

През последните две години Цветанов съдейства на местната власт в Лясковец да получи финансиране за ремонта на улици в село Джулюница. Пак там и отново със средства, отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, бе оправена подпорна стена и ограда на ОУ „П. Р. Славейков“.

Реконструкция на уличната мрежа в община Горна Оряховица за близо 3 милиона лева бе извършена през периода, със средства от републиканския бюджет. По ПУДОС пък бе финансирано изграждането на канализация на Долна Оряховица и на горнооряховския квартал „Градска градина“.

Със съдействието на Цветан Цветанов, в предходния мандат на местната власт бе завършено укрепването на коритото на Стара река в Кесарево, а също мостовете в селата Сушица и Асеново. Благодарение личния ангажимент на председателя на ПГ на ГЕРБ, в Елена бе напълно ремонтирана и пусната в експлоатация сградната отоплителна инсталация на СОУ „Иван Момчилов“.

С подкрепата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ в последното Народно събрание, Община В. Търново придоби безвъзмездно 19 декара от терена на бившето сержантско училище, върху който ще се изгражда фестивален и конгресен център. Общо 4 милиона лева бяха вложени в реконструкция на великотърновски улици и тротоари, извършен бе основен ремонт на ул. „Магистрална“.  Финансова подкрепа за възстановяване и ремонт получиха уникалните храмове в селата Хотница и Русаля. 

Освен да ръководи цялата парламентарна дейност на народните представители от ГЕРБ, Цветанов намираше време отново да посещава общините в региона, който представлява, за да се среща с жителите. Той подкрепи родолюбиви начинания и младежки инициативи, а също общности и хора в неравностойно положение.

Цветан Цветанов, както и другите двама великотърновски представители от най-голямата парламентарна група в 43-то НС, са имали многобройни приемни в региона, след които са помагали за разрешаването и на огромен брой частни проблеми на граждани. 

В мандата на последното Народно събрание депутатите от ГЕРБ – Велико Търново инж. Клавдия Ганчева и Евгени Стоев са съвносители на десетки законопроекти, съавтори са на предложения към законопроекти между първо и второ четене, отправяли са множество актуални питания към министри.

Сред важните за Велико Търново законови промени е тази в Закона за културното наследство, на която Евгени Стоев е съвносител и активно е лобирал. Парламентът реши в страната да се създадат 6 изнесени регионални центрове, които ще имат правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, като едно от шестте звена ще е именно в старата столица. Така ще се преодолее забавянето от НИНКН на преписки, които досега се обработваха в невъобразимо дълги срокове. Това предизвиква множество проблеми пред гражданите и пред местните власти, като включително се възпрепятстват изпълненията дори на аварийни дейности. Това е и една от причините Велико Търново да загуби няколко уникални къщи-паметници на културата, които се самосрутиха. Новото великотърновско звено ще изготвя становища и ще дава заверки за ремонтни или укрепителни дейности по паметници на културата от местно значение. При приемането на тези промени, от парламентарната трибуна депутатът Евгени Стоев заяви, че така се елиминират и съществуващите корупционни практики, като при това се разбива монопола на НИНКН.

През периода Евгени Стоев е работил също по предложения за промени в Конституцията, по Изборния и Наказателния кодекс, по Закона за движение по пътищата, по проектите за изменение и допълнение на нормите за устройство на територията, нормативните актове, местните данъци и такси. Член бе на комисията, която проверява обстоятелства, заявени от Комисията за защита на конкуренцията, за картел на пазара на горивата.

Инж. Клавдия Ганчева пък беше сред най-активно работещите за концесионирането на Летище Горна Оряховица, което вече е факт. Сред другите теми, които бяха приоритетни за горнооряховчанката,  са изграждане на канализация и водопровод на Гара Горна Оряховица и присъединяването му към ВиК „Йовковци”, по който се работи в момента, одобряване на Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица, която предвижда 15 милиона инвестиции до 2020 г. Някои от проектите в тази програма са със сключени договори, като реконструкцията на площада и Детския кът, които започват напролет. Сред законопроектите, на които е вносител, самата Клавдия Ганчева откроява Закона за старите столици, който ще допринесе за запазване на културното наследство на Велико Търново с държавна помощ. Ремонтът на Стадиона в Горна Оряховица, приближаването на „Хемус” към В. Търново и ремонти на пътища от второкласната и третокласната пътна мрежа също са били приоритетни за народния представител.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов