Избрани Новини

Нова специалност откриват в благоевградско училище

Тя е "Машини и системи с цифрово програмно управление” по професия "Машинен техник” с прием след 7-и клас

Благоевградската професионална гимназия ще открие нова специалност от тази есен. Във връзка с развитието на съвременното машиностроене и технологиите в учебното заведение ще започне обучение по специалност - „Машини и системи с цифрово програмно управление” по професия „Машинен техник” с прием след 7-и клас, информира БНТ.

Новата специалност е изключително широкообхватна. Учениците, които я завършат, ще могат да работят в съвременни фирми и производства, които са почти напълно автоматизирани.

Антон Драгоев, директор на Благоевградска професионална гимназия: "Имаме подкрепата на бизнеса, бих казал и не само за машиностроенето, и за другите ни специалности като техник на компютърна техника от IT сектора също."

12 ученици от Благоевградската професионална гимназия в момента са на практика в една от водещите фирми в областта на металообработването в България. В предприятието се внедряват и използват най-новите технологии и машини за проектиране и изработка на детайли и учениците могат да видят на практика това, което учат.

Сашо Въжаров, собственик на машиностроителна фирма: "Забелязвам една много сериозна ангажираност на децата, идват на стаж, интересуват се и наистина им става все по-интересно и най-вероятно поне половината ще могат да се реализират като такива специалисти."
Ученик: "Много неща се учат, да. Затова се преместих от Пето тука, за да мога да си работя тука в този цех."

Висококвалифицираните кадри, работещи в сферата на металообработването и машиностроенето, получават заплащане, което може да се сравнява с това на специалисти, които разработват софтуерни продукти от IT сектора, обясниха още работодатели.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)