Избрани Новини

След Благоевград, и в Кюстендил свършиха дървата за огрев

Складовете на търговците на дървесина са празни

След Благоевград, и в Кюстендил свършиха дървата за огрев, информира БНР. Складовете на търговците на дървесина са празни, а нови доставки не могат да бъдат направени, поради липсата на достъп до горските масиви.
От началото на тежката зима дърва от пунктовете в Кюстендил се караха за съседните Дупница, Благоевград, Перник, както и в столицата, след като кюстендилски фирми бяха заредили добре складовете. Сега и при тях обаче всичко е изчерпано. Последните камиони закарали дърва от Кюстендилско в Гърция в четвъртък. 
Кризата с дървата може да стане още по-тежка, ако завали нов сняг, каквито са прогнозите за след вторник-сряда. Отрязани дърва има по Осоговоската планина, по Лисец, в Треклянско. 4-класната пътна мрежа обаче не е добре почистена и техниката не може да пробие до складовете, за да достави дърва за пунктовете. 
До 2010 година горските стопанства държали зимен резерв с по около 1000 куб. метра дърва за огрев, тази практика обаче отпаднала, след като частни фирми започнали добив и търговия с дърва, а те не заделят средства за запас и работят на принципа "зима за зима", коментираха ситуацията горски специалисти.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов