Избрани Новини

Дървата в Кюстендилско на привършване

Рязко се увеличават продажбите на дърва за огрев по пунктовете заради очакваното студено време в края на седмицата

Рязко се увеличават продажбите на дърва за огрев по пунктовете в Кюстендил заради очакваното много студено време в края на седмицата, казаха от търговските фирми в града, информира kmeta.bg.  В складовете на „Топливо“ в областния град също има наплив, но дървата там вече са свършили. Предлагат се богат избор на въглища – в разфасовки от по 20 килограма при цена 8 лева за домбаските и по 10 лева за бобовдолски въглища за чувал. Ако осигурят дърва в „Топливо“, те ще струват по 80 лева за кубик нацепени.

По частните пунктове количествата от дърва също се изчерпват, а работниците едва смогват да изпълнят нарастващите заявки. Там цените са 70-75 лева за кубик цепеници. Клиенти обаче коментират, че обемът не е точно 1 куб. метър.  Боровите дърва са по 45-50 лева кубика за така нар. „метровки“ и по 2 метра.

В съседните Дупница и Благоевград недостигът от дърва е осезаем и там твърдото гориво е и по-скъпо – с около 15-20 лева за кубик, казват работещи в бранша. Около Коледа се увеличили заявките за доставка на дърва и от гръцки клиенти – в Гърция за празниците пенсионерите получили надбавка от 380 евро и харчели тези пари за дърва. Доставят им ги кюстендилски фирми, защото гръцките дърва, които се продават на тон, се свършили още в началото на зимата. казаха от сдружението на търговците с дърва Форест БГ в Кюстендил.

В първия работен ден на 2017-а кметът на Кюстендил Петър Паунов разпореди серия от превантивни мерки за сибирския студ, който се очаква – температури до -30 градуса.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов