Избрани Новини

Павлова: Лобистки интереси саботират създаването на тол системата у нас

Ще затваряме пътища и ще спираме ТИР-ове, за да не допуснем хора да бедстват

Имаме пълна мобилизация по две причини. Имаме ЩАБ, който се грижи за почистването на пътищата. Леденият дъжд и ниските температури, които прогнозират синоптиците – това създава предпоставки за много тежки проблеми на пътищата, свързани със заледявания, както и обледяване на електропроводи и замръзване на водопроводи. Очакваме и силен вятър в Североизточна България, което води до абсолютна невъзможност да се почистват пътищата. Оттук идва необходимостта от по-сериозни мобилизация на различните институциите. Поледици, заледявания, спиране на ток и водата – това са сериозните и тежки проблеми. Това коментира в студиото на БНТ регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

Фронтът върви от запад на изток. Той вече е започнал със сериозни дъждове в Странджа-Сакар. Обилните снеговалежи ще са в петък в цялата страна. А в събота и неделя – прогнозират много ниски температури и силен вятър в Североизточна България. При този тежък фронт най-тежко ще е в събота и неделя, когато ще имаме сериозно обледеняване. Освен с подходящи гуми и заредени автомобили, трябва всички да сме мобилизирани и да съдействаме на снегорините и предотвратяване на пътни произшествия, призова Павлова.

Тя обясни, че контролът как работи снегопочистващата техника се осъществява по два начина – чрез джипиес системата и гражданския контрол.

Лиляна Павлова бе категорична, че в критичните участъци от националната пътна мрежа ще се предприемат и крайни мерки - ще се затварят пътища, ще се спират тежкотоварните автомобили, ако се налага ще се затварят и гранични пунктове. Най-важно е да няма бедстващи пътища и областните управители са инструктирани да имат готовност да подпомагат бедстващите, подчерта регионалният министър.

Лиляна Павлова коментира и темата за тол системата - плащане на такса от тежкотоварните автомобили, които се движат по републиканската пътна система. Леките автомобили ще плащат по досегашния начин - с винетки.  

Темата за тол системата не е нова.  Идеята е да обхване и транзитния трафик, който минава през страната, които да плащат една справедлива такса и приходите от нея да отива за модернизиране на нашите пътища. Системата предвижда да е максимално отворена - за да може да я променяме в наш интерес. Да не бъде обвързана с бордови устройства, за да се облекчи натиска. Освен това - не задължаваме тази система да бъде обвързана с държавата. Чак когато тя заработи, малко по малко тя да започне да се изплаща - тоест, държавният бюджет не се загробва с 200 млн., защото очакваме сериозен инвеститор, който да реализира проект. Вече повече от 9 месеца е факт обществената поръчка за тол системата. Едни и същи жалби обаче саботират системата. Мога само да предполагам кой стои зад тях, но вероятно има лобистки интереси зад тях. А тя касае и националната сигурност, защото е свързано с повече приходи, които да се реализират за подобряването на нашите пътища. Разказах историята на поръчката на ген. Радев, че това е стара поръчка, при същите условия, които сме възобновили. Надявам се диалогът да е бил конструктивен и новият президент ми благодари. Но междувременно беше внесена нова жалба, която отново блокира системата, обясни ситуацията министър Павлова



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов