Увеличават данъкa за жилища в Благоевград

Под 1 лев и 50 стотинки на месец е предвиденото увеличение на данъкa за жилища

Около 23 лева годишно ще бъде максималното увеличение на данъка за недвижими имоти в случай, че предложението на Общинска администрация бъде прието на редовно заседание на Общински съвет - Благоевград. То ще бъде разгледано на последната редовна сесия за годината, насрочена за днес, 23 декември. Посочената по-горе сума се касае за апартамент от около 100 кв.м., намиращ се в идеален център в Благоевград. За жилище със същата големина в кварталите „Струмско“, „Еленово“ и „Ален мак“, увеличението ще бъде с около 10 лева за година. Повишението на данъчните задължения на собствениците на жилищни имоти в селата в общината ще бъде под 1,60 лева. В същото време, е предвидено ставката за бизнеса да падне. Тя ще бъде намалена от 6,5 на 6 промила.

Към този момент действащата ставка за данък недвижими имоти, определена за Община Благоевград, е 1,2 на хиляда. Предложението до Общинския съвет предвижда след промяната тя да стане 1,9 на хиляда. Въпреки повишението  на ставката, тя ще остане под средната за страната.

Промените, които ще бъдат подложени на гласуване, предвиждат и увеличение на данък МПС. Колите, които ще бъдат обхванати, са само и единствено тези с най-ниска кубатура и мощност. До момента средният годишен данък  за тях беше около 13 лева, а след промените собствениците ще плащат с около 10 лева повече.

Приходите от данъците ще продължат да бъдат инвестирани за подобряване на стандарта на живот в община Благоевград. С тях биват изграждани и поддържани детски градини, социални домове и услуги, спортни клубове, инфраструктура.

Направените анализи сочат, че нивата на данъчната събираемост в Община Благоевград са устойчиви и бележат стабилност от няколко години насам. За улеснение на гражданите заплащането на местните данъци и такси може да стане както по банков път, така в паричния салон на община Благоевград.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен