Избрани Новини

Кирил Назъров стана на 75! Честито!

Поетът, публицистът, сатирикът представи в Благоевград новата си книга "Мигове невъзвратими"

В читалищната библиотека на НЧ "Н. Вапцаров-1866" в Благоевград беше отбелязан 75-годишния юбилей на твореца Кирил Назъров. Беше представена най-новата му книга "Мигове невъзвратими". Пред изпълнената зала с приятели, почитатели и граждани творецът разказа за новата си книга, както и за бъдещите си намерения и планове. Подготвя за следващата година нова книга за децата, а също така и книга с епиграми. С радост се връща винаги в родния край, защото се среща със стари приятели и колеги, а прекрасната родна природа и най-вече планините го зареждат със сила и вдъхновение.

Писателят получи много поздравления и цветя, бяха му връчени и грамоти за творческата му дейност.

Роден е на 2 ноември 1941 година в петричкото село Драгуш. Получава гимназиално образование в град Петрич. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Преподава в Яково, курорта Боровец и Благоевград. Шест години работи като драматург в Благоевградския куклен театър. През 1980 година е приет за член в Съюза на българските писатели. Няколко години работи като редактор на списание „Картинна галерия“ и главен редактор на детското списание „Славейче“.  Той е сред малцината съвременни български детски поети, чиито творби са включени в учебниците на учениците от началните и прогимназиални класове.

Назъров пише литература за деца и възрастни. Автор е на афоризми, басни, епиграми, гатанки, приказки, стихове и проза. Сред неговите книги са: „Хоровод“ (1980), „Пчелария“ (1983), „Барабанче бъбриво“ (1985), „Приказките на Заспивко“ (1986), „Огражден“ (1997), „Писатели в епигРАМКИ“ (2001), „Цветница“ (2004) и други. Негови творби са преведени в чужбина. Носител е на литературната награда за детско творчество „Петя Караколева“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов