Багер от рудник на Христо Ковачки срина частен имот

Скандалното самоуправство е извършено в сутрешните часове на съботния ден

Багери на открития рудник към "Въгледобив - Бобов дол" са сринали до основи частен имот с производствени халета, предаде БНР. Според наемателя на терена, причината са залежи от въглища под имота, към които  концесионерът Христо Ковачки от известно време  проявява настойчив интерес. 
Частният имот с площ от 450 квадратни метра е в непосредствена близост до открития рудник на мината и от 7 години се използва за склад и търговия със строителни и отоплителни материали. До момента е имало няколко неуспешни опита за покупка на терена от собственика на мината Христо Ковачки. 
За безпрецедентното самоуправство тази сутрин разказва наемателят на терена Людмил Станчев: 
"В 8.00 часа сутринта е изпратена верижна машина-хидравличен багер от втори участък на открит рудник и е съборена сграда, две индустриални халета, 450 квадратни метра сравнени със земята. Имало е някакъв пласт, доколкото знам, въглища, които се намират под нашите сгради. Интересът е да се извадят тези въглища, като трябва да бъдеме елиминирани и махнати от този терен".
За случаят е уведомен и собственикът на имота - софийската фирма "Кийп 1", чийто представител също е дал показания в полицията. Потърсиха за коментар и Красимир Червагански, който по документи е едноличен собственик на мини "Бобов дол". Той беше категоричен, че няма нищо общо със случая, тъй като след миньорските протести е продал дяловете си и няма, цитирам: "никаква връзка с дружеството, концесионера и предстоящите поредни масови съкращения в мината.
Скандалът със сринатите сгради в частния имот се разраства сред местното население, тъй като теренът е в непосредствена близост и до вододайната зона на Бобов дол.