Избрани Новини

Осем нови глоби за мини "Бобов дол“

Наказателните постановления са издадени от трудовата инспекция в Кюстендил

8 нови наказателни постановления (към досегашните 7 от началото на годината) издала трудовата инспекция в Кюстендил за мини „Бобов дол“ след продължилия над 50 часа протест на миньорите от рудник „Бабино“. Това разказаха запознати със ситуацията във въгледобивното дружество хора. Най-драстичното нарушение било орязването на августовските заплати на хората 22-23%. Именно това и преляло чашата на търпението на миньорите и те се вдигнали на бунт, съобщи Kmeta.bg. Намаляването на заплатите по този начин, без спазване на КТД, е сериозно нарушение и следва драстична санкция, поясниха експерти. „Като разбраха на банкомат, че са им превели по-малко пари, скочиха и нещата станаха неконтролируеми. Оттам дойде всичко“, отбелязва синдикалист в бобовдолските мини. Някои от наказателните постановления са за забавените ваучери за храна. Ако досега глобите са били 1500-2000 лева, то сега те ще са далеч нагоре.

Шефът на мините в Бобов дол Красимир Чаврагански подписал всичките наказателни потановления минути, преди да подаде оставка към 22 ч. в петък. „Поради създалото се социално напрежение през последните дни и изказванията на миньорите, че съм възпрепятствал конструктивния диалог с тях и синдикатите по време на протестните действия, взех решение да подам оставка. Заявявам, че очевидно не мога да овладея създалата се ситуация и най-доброто решение за всички е да се оттегля“, мотивира се Чаврагански.

В  миньорския град са коментира, че при сегашния развой на нещата трудно някой ще се съгласи да оглави дружествотоТоп Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)