Избрани Новини

Архимандрит Епифаний отслужи Света литургия в Благоевград

Той е новият протосингел на Неврокопска епархия

В неделята на св. Праотци, с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския  митрополит Серафим новият протосингел на Неврокопска епархия Негово високопреподобие архимадрит Епифаний отслужи Божествена Света Литургия в благоевградския храм „Въведение на Пресвета Богородица“.
Архимандрит Епифаний зае наскоро мястото на починалия архимандрит Лукилиан. На 20 ноември (неделя) тази година, накрая на празничното богослужение в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Гоце Делчев (Неврокоп), Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим представи новия протосингел на Неврокопска епархия. На тази длъжност е назначен архимандрит Епифаний Илиев Михайлов. Той ще заеме мястото на наскоро починалия архимандрит Лукилиан Дамянов (1923-2016). Архим. Епифаний е избран от Епархийския съвет на Неврокопска св. митрополия и утвърден от Св. Синод на БПЦ.

Новият протосингел на Неврокопска епархия архимандрит Епифаний Михайлов е роден на 6 април 1975 г. в София. Завършил е Богословския факултет СУ "Св. Климент Охридски". Приема монашески постриг на 1 юни 2002 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Вмчк. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 25 ноември 2004 г. е ръкоположен за йеродякон, а скоро след това – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 01.07.2007 г.

Изпълнява различни послушания и длъжности в епархията. Духовник с авторитет, добре познат в църковните среди, със солиден административен опит, участва активно в образователните и просветни дейности на Неврокопска св. митрополия.

Протосингелът е помощник на митрополита в управлението на епархията и се намира под негово пряко и непосредствено ръководство, замества го при негово отсъствие според изричните му указания. (Устав на БПЦ, чл. 97, т. 3)



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов