Общината обяви програмата за Никулден

Мисия Бургас

04-12-2016, 10:42

Снимка:

nabrega.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проверяват произхода на рибата по пазарите за Никулден

Традиционното литийно шествие тази година ще стартира от Катедрален храм "Св.св. Кирил и Методий"

Тази година Никулден ще ни пренесе в летните романтични дни на бургаския плаж. А какво е бургаският плаж от старото време без лакърдиите на своя най-виден спасител и пръв гларус Петьо Пандира. Градският любимец и зевзек, заедно със своите верни другари - спасители и рибари, отново ще посреща туристите на плажа и ще ги "спасява" от скуката със своите колоритни и легендарни истории. Рибарските разкази и шеги ще се сипят една след друга, а за "плажуващите" ще остане да се чудят дали това са реални спомени на морските вълци или са хвалби и градски легенди.
Плажът посред зима ще върне доброто настроение и летните емоции на бургазлии. Морският бряг, обаче, ще се "пренесе" в градинката до Часовника. Типичният морски пейзаж ще бъде пресъздаден с характерните за всеки плаж атрибути - спасителен пост, далян, стара рибарска лодка и училище за водолази и сърф. Там ще бъдат и познатите ни морски обитатели от Бургаския залив - морско конче, рак, делфин и 2-метров гларус. Плажната ивица ще бъде огласяна от много музика, песни и традиционни плажни игри. И това не е всичко - автентичната плажна атмосфера ще допълват още пясъчен замък, кораб, фар, чадъри, шезлонги и водно колело. Плажът ще бъде "открит" от 08.30 до 14.30 часа до Часовника.
За бургаския дух от онова време ще допринасят и вестникарите, които ще раздават най-новия брой на "Бургаски вестник" по градските улици. В него всеки гражданин и гост на Бургас ще открие интересни факти за празника Никулден, честванията и трапезата му, морски, рибарски истории и снимки, както и всичко по-любопитно, свързано с "най-голямото събитие" - морето.
Славните истории на морските вълци ще оживеят и в Културен център "Морско казино" /зала "Ал. Г. Коджакафалията"/. Никулденската изложба "Капитаните на Бургас" ще покаже морските им приключения, чрез снимки и предмети от живота им, прекаран на палубата на корабите от Български морски флот, Океански и Черноморски риболов.
За да усетят бургазлии още по-пълноценно празника, ще бъдат разкрити и няколко пункта с традиционния рибен курбан, приготвен по стара рибарска рецепта. Тази година те ще бъдат до Часовника, Автогара Юг, на площад "Св.св. Кирил и Методий", на новата Магазия /до Морска гара/ и до СУ "Петко Росен" в ж.к. "Меден рудник". Ритуалът по освещаване на Никулденска обредна трапеза ще се състои в 10.45 часа в Градинката до Часовника.
Традиционното литийно шествие тази година ще стартира от Катедрален храм "Св.св. Кирил и Методий" в 11.30 часа, ще премине по "Александровска",  "Богориди" и ще завърши на Моста с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.
Една от най-интересните и нестандартни инициативи в последните няколко години в Бургас - общата снимка на имениците пред сградата на Общината, е с начален час 13.00. Тя е по идея на кмета Димитър Николов и се превърна в запазена марка за града. Всеки именик ще получи почетна значка и копие на снимката за спомен.
На традиционната изложба на Дружеството на бургаските художници ще бъде обявен Художник и Бург на годината.
Кулминацията на празника е запалването на светлините на Коледната елха и новогодишната украса на Бургас. Кой ще запали тази година заедно с кмета Димитър Николов лампичките на 18-метровата елха, ще разберат само тези бургазлии, които се присъединят към големия Никулденски концерт на площад "Тройката" на 6 декември от 17.30 часа.
Настроението е гарантирано от "Царя на комедията" Филип Аврамов и "X Factor"-ът и любимец на бургаската публика Рафи Бохосян. На Никулденската сцена на площад "Тройката" ще излязат да поздравят бургазлии още победителите от "Игра на хорове" - хор "Фортисимо" с диригент Милена Добрева, солисти от бургаската опера, обичаният дует "Бургас", култовата бургаска рок група "Four" и приятели, музикантите от "Levon Manukyan Collegium Musicum" и фолклорен ансамбъл "Странджа", кралете на горещите ритми - клуб по спортни танци "Бургас 75" и др.
Община Бургас кани всички свои жители и гости да се включат в честванията по повод празника на града и да преживеят заедно тази незабравима емоция, за която големият наш съгражданин, поетът Христо Фотев, би казал: "Не е измислица морето и щастието съществува".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"