Избрани Новини

Мини ВЕЦ в Пирин унищожава река

Това установи проверка във водното съоръжение на специалисти от община Гоце Делчев

Мини ВЕЦ оставя без вода река Янкулица в Пирин планина и нарушава екологичното равновесие в района, информира kmeta.bg. Това установи изненадваща проверка във водното съоръжение на специалисти от община Гоце Делчев. Общинският съвет в сряда пък отказа категорично да даде съгласие за изграждането на ново трасе за напорен водопровод на МВЕЦ „Янкулица”. Стана ясно, че ВЕЦ-ът е с изтекъл срок на разрешително за водовземане и собственикът му кандидатства за ново в Басейнова дирекция-Благоевград.

Обектът използва водата на река Янкулица, която е основен приток на река Тухча. „При проверките на Басейнова дирекция предупреждават бизнесмена Алиосман Камбач и той отстранява нарушенията навреме, за да не го санкционират. Но при проверката на общината нямаше капка вода в реката. 100 процента от водните количества се използват от съоръжението за производство на електричество, запушена е реката с чували и това спира преминаването на рибата. Дори Двойният водопад е пресъхнал”, твърдят жители на село Брезница.

„Сега иска да направи напорен водопровод, за да вдигне котата – да взема вода от по-високо място в планината, за да има по-голямо налягане и по-голяма печалба. Ние сме против, уведомили сме Басейнова дирекция. Екосистемата в района е нарушена и може да се унищожи, ако не се спре дейността на тази мини ВЕЦ”, твърди кметът на Брезница – Иса Сакали.

От община Гоце Делчев са категорични, че няма да позволят изграждането на новия водопровод. „За нас мнението на местните хора е от особено значение и няма как да не ги чуем. Съветниците правилно отказаха да разрешат инвестиционното намерение, надявам се, че и от Басейнова дирекция ще се съобразят с жителите на селищата в района”, коментира кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)