Избрани Новини

Изложба в Гоце Делчев показва игрите от нашето детство

Експозицията включва детски играчки от първата половина на XX в. от фонда на Исторически музей от Попово

Изложбата „И ние бяхме деца" и „Писателите като хлапета" ще гостува на град Гоце Делчев през целия месец декември, съобщава Дарик. Тя ще бъде открита от 17.30 часа в залите на Общинския исторически музей.

Експозицията включва детски играчки от първата половина на XX в. от фонда на Исторически музей от Попово и постери „Писателите като хлапета", подготвени специално за пътуващата изложба от Националния литературен музей. Те са посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев и др. Документалният разказ ни връща в годините на тяхното детство, към творчеството им за деца и към оригиналните илюстрации на детски издания от художници като Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Сред най-интересните експонати в изложбата са настолни игри, познати ни и днес като „Дама", „Шах", „Не се сърди човече", но с различен дизайн; игра с дървени пръчици, игри с карти „Крачун и Малчо", „Игрите на Амур", дървени кубчета, камиончета, колички, пушки; парцалени кукли и др.

Колекцията съдържа и собственоръчно изработени играчки - върбови и царевични свирки, гимнастик, лопка (дрънкалка), патланджек (интересно устройство за изстрелване на кал); саморъчно направени ски и шейна, бебешка количка и др.

Всеки посетител ще може да се опита да реши ребус, игрословица или да намери други занимателни игри - част от страниците на сп. „Зорница", излизало в периода 1900 - 1907 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)