Избрани Новини

Увеличават се бездомните кучета в Благоевград

Глутниците се срещат все по-често в междублоковите пространства и на спирките за градския транспорт

Броят на бездомните кучета в Благоевград рязко се е увеличил през последните месеци, информира БНТ. Хората, които живеят в кварталите на областния град, са притеснени от глутниците, които срещат все по-често в междублоковите пространства и на спирките за градския транспорт.

Родители разказаха, че се притесняват за децата си, тъй като ежедневно виждат големи групи от бездомни кучета около училищата в кварталите на града.

„Аз живея в Струмско, там е пълно с бездомни кучета. Те са на глутници по 10-15. Сутрин особено, ако тръгваш рано на работа, слава Богу, аз не тръгвам, е пълно с кучетата."

„Долу при съда има най-много, кучета бездомни, големи, малки - борят се, вият. Сега е студено,  те са гладни и може би са по-раздразнителни и човек трябва да е внимателен, защото не се знае какво може да му се случи.

Над 300 бездомни кучета са били кастрирани в приюта за бездомни животни в благоевградското село Мощанец само през тази година, казаха от общинаат в Благоевград. В приюта има място само за 30 животни и поради тази причина, след като се извърши манипулацията, те отново се пускат на местата, откъдето са прибрани.

Кирил Манов, главен инспектор “Сигурност и обществен ред” в Община Благоевград: “По закон нямаме право да връщаме тея безстопанствени кучета в райони на училища, детски градини и учреждения със значение. Ние сме един от градовете, където можем да кажем, че популацията на безстопанствените кучета е овладяна."

От Общината в Благоевград казаха още, че зачестяват и случаите, в които четириногите биват транспортирани от други населени места в областта и изоставяни в Благоевград, разчитайки, че те ще бъдат прибрани в приюта.

Кирил Манов: “Пускат ги в покрайнините на Благоевград и ние започваме същата процедура.  Искам да заявя, че това не е решаване на проблема. Всяка една община трябва да вземе наистина мерки за това, а не да прехвърля топката на другата община."

Засега нов проект за изграждане за втори приют от Общината нямат, но предвиждат съществуващият да бъде разширен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов