Увеличават се бездомните кучета в Благоевград

Глутниците се срещат все по-често в междублоковите пространства и на спирките за градския транспорт

Броят на бездомните кучета в Благоевград рязко се е увеличил през последните месеци, информира БНТ. Хората, които живеят в кварталите на областния град, са притеснени от глутниците, които срещат все по-често в междублоковите пространства и на спирките за градския транспорт.

Родители разказаха, че се притесняват за децата си, тъй като ежедневно виждат големи групи от бездомни кучета около училищата в кварталите на града.

„Аз живея в Струмско, там е пълно с бездомни кучета. Те са на глутници по 10-15. Сутрин особено, ако тръгваш рано на работа, слава Богу, аз не тръгвам, е пълно с кучетата."

„Долу при съда има най-много, кучета бездомни, големи, малки - борят се, вият. Сега е студено,  те са гладни и може би са по-раздразнителни и човек трябва да е внимателен, защото не се знае какво може да му се случи.

Над 300 бездомни кучета са били кастрирани в приюта за бездомни животни в благоевградското село Мощанец само през тази година, казаха от общинаат в Благоевград. В приюта има място само за 30 животни и поради тази причина, след като се извърши манипулацията, те отново се пускат на местата, откъдето са прибрани.

Кирил Манов, главен инспектор “Сигурност и обществен ред” в Община Благоевград: “По закон нямаме право да връщаме тея безстопанствени кучета в райони на училища, детски градини и учреждения със значение. Ние сме един от градовете, където можем да кажем, че популацията на безстопанствените кучета е овладяна."

От Общината в Благоевград казаха още, че зачестяват и случаите, в които четириногите биват транспортирани от други населени места в областта и изоставяни в Благоевград, разчитайки, че те ще бъдат прибрани в приюта.

Кирил Манов: “Пускат ги в покрайнините на Благоевград и ние започваме същата процедура.  Искам да заявя, че това не е решаване на проблема. Всяка една община трябва да вземе наистина мерки за това, а не да прехвърля топката на другата община."

Засега нов проект за изграждане за втори приют от Общината нямат, но предвиждат съществуващият да бъде разширен.