Избрани Новини

Приключи "Банско филм фест 2015“

Филмът "Нини" на Джиджи Джустиниани от Италия заслужи Голямата награда

Пред препълнената голяма зала на читалище „Никола Вапцаров – 1894“ филмът "Нини" на Джиджи Джустиниани от Италия, създаден през 2014 г., заслужи Голямата награда на Международен фестивал на планинарския филм "Банско Филм Фест - 2015". „Нини" е носител на Гранд При "Златната тинтява" от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто /Италия/ през тази година, както и на Голямата награда за най-добър италиански филм на Международния филмов фестивал в Имола /Италия/, 2015 г.

Интензивната програма на фестивала премина при силен интерес от страна зрителите, които имаха удоволствието да се насладят на десетки прожекции, течащи едновременно на три места, на презентации от най-бележитите приключенци, изложби, тематични работилници, състояли се даже в истински пещери.

В събота международното жури на фестивала обяви решението си за отличените ленти от конкурсната програма.
Специална награда на журито на "Банско Филм Фест - 2015" се присъжда на филма "Том" /Испания, 2015/ на Анхел Естебан и Елена Гоатели – филм за младия катерач Том Балард.
Награда за български филм печели "3 x 8000" на Жоро Торнев и Боян Петров от 2014 г. Филмът е пълен киноразказ за изпитанията, през които преминава Боян Петров - първият българин, стъпил на три осемхилядника в рамките на 70 дни.

Община Банско също връчи своя приз – той е за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи. Тази година се присъжда на филма "Сунакали" на Бходжрадж Бхат /Непал, 2014/ - един затрогващ разказ за магията на футбола, въздигащ едно обикновено момиче от изолираните общности на Непал.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия е за филма "Metanoia" и Джеф Лоу" на Джим Ейкмън /САЩ, 2014/ - една кинолента за живота на бележития приключенец Джеф Лоу, който въпреки заника на дните си не е пречупил своя дух.
С награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания журито отличи филма "Юрек" на Павел Височански от Полша – кинематографично бижу на студиото, носещо името на великия режисьор Анджей Вайда.
Освен обявяването на победителите в конкурсната програма на "Банско филм Фест 2015" снощи бе връчена и новоучредената от организаторите на фестивала награда за цялостен принос в развитието на алпинизма и планинарските спортове в България. Неин носител е проф. Георги Атанасов – Джиджи, ветеран и един от бащите на алпинизма в България, който тази година чества 90-годишен юбилей. Той е оставил богато наследство от авторски трудове в областта на планинарството и алпинизма.

Организаторите на фестивала не пропуснаха да засвидетелстват своята почит и към един много специален гост – българинът Иван Кожухаров, който въпреки здравословните си проблеми  показа едно от най-важните неща – че човешкия дух трябва да е направляван от смело сърце и смели идеи.

Директорът на журито Натали Петрова, както и всички членове на журито не пропуснаха да изкажат топлите си думи на благодарност към ръководството и служителите на общинска администрация – Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)