Кметът на годината д-р Атанас Камбитов връчи награда "Любим учител“

Д-р Камбитов: "Винаги, когато говоря за учителите, го правя с особено чувство, със сантимент, трепет"

Кметът на община Благоевград, отличен с приз „Кмет на годината“, д-р Атанас Камбитов, бе сред официалните гости на събитието, организирано от вестник „Струма“ - „Любим учител“. Той връчи награда за второ място на учителя по физика и химия в Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград Дамяна Грънчарова. Д-р Камбитов поздрави всички участници в конкурса, както и организаторите на инициативата. „Радвам се, че съм сред вас. Подобни конкурси са много хубаво нещо. Това е признание, уважение и оценка за учителския труд, за учителската професия. Винаги, когато говоря за учителите, го правя с особено чувство, със сантимент, трепет. Моята майка също е учител- ветеран. Мога само да кажа едно огромно благодаря на всички учители, че се грижите и учите децата ни. И защото говорим за учителска професия, днес тя е много трудна. Във връзка с конкурса си мислех, че едно от най-големите предизвикателства е как и по какъв начин да поднесеш информацията днес, във време на високи технологии и информация отвсякъде. Във време, в което можеш да имаш всичко с един клик на мишката. Мислех си, и че човек не може да знае всичко. И ако те попита едно дете нещо и ти не го знаеш, но решиш леко да излъжеш, то ще отвори Гугъл и ще види, че лъжеш, а после целият фейсбук ще разбере. Това е в рамките на шегата, но означава, че трябва да сте много честни към децата. Има обаче нещо, което нито фейсбук, нито Гугъл, нито интернет могат да дадат и това е обичта. Обичта към децата“, каза в приветствието си д-р Камбитов, след което връчи и наградата на Дамяна Грънчарова.

На първо място в конкурса, с най-много гласове бе отличена Радослава Иванова, старши учител по български език и литература в Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Н. Стойчев“ в Разлог. Трето място, в четвъртото издание на конкурса, зае  старши учителят Александър Мандажиев, преподавател по български език и литература в Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев. За изключително висока активност специални награди получиха училищата, достигнали топ 3 в класацията на вестник „Струма“. Първото място заслужено зае разложката ПГТХТ „Н. Стойчев“, втора се нареди ПМГ - Гоце Делчев, а трета позиция завоюва Земеделската професионална гимназия в Сандански. Специален приз грабна Неврокопската професионална гимназия, е първата в региона, която въвежда експериментално дуалното обучение. Заместник-кметът по икономика и финанси на община Благоевград Иво Николов поднесе цветя на три учителки - ветерани, които развълнувано поздравиха присъстващите и споделиха своята любов към професията на учител. Сред гостите на събитието бяха още депутатът Даниела Савеклиева, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, кметове на общини от областта, учители, университетски преподаватели, ученици.

Церемонията, която се проведе в МОЛ Ларго, бе допълнена от изискан кетъринг, направен от възпитаниците от благоевградската Професионална гимназия за туризъм и лека промишленост.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен