Избрани Новини

Засаждат нови 10 дка гори с брежански кестени

ЮЗДП произвежда още 16 000 фиданки през 2017 година

На обща среща представители на сдружение „Хора и традиции“ и ръководството на Югозападно предприятие Благоевград се договориха за общи действия за съхраняване, опазване от болести и засаждане на нови кестенови гори в региона на Брежани. На срещата присъстваха инж. Дамян Дамянов - директор на ЮЗДП, инж. Костадин Касапов, директор на ДГС Симитли, инж. Вера Станишева - нач. отдел „Възобновяване на горите“ при ЮЗДП, д.и.н. Румяна Панова и Снежана Стоименова, председател и зам. председател на сдружение „Хора и традиции“.

„Съдбата на кестеновите гори в региона на Брежани, превръщането на брежанския кестен в патент, съхраняването и създаването на нови кестенови плантации, грижа за природата и икономическите ползи за хората в селото и общината са в основата на работата на сдружение „Хора и традиции“ вече повече от 7 години. - написаха в писмо-покана за партньорство и молба за експертиза на кестеновите гори в региона до ЮЗДП сдружението. - От една страна, имаме брежански ядлив кестен - уникално природно богатство с хилядолетна история, който реално може да бъде вписан като български продукт с географско означение на европейската карта, от друга: горите съхнат, заразени от рак, брулят се и се обричат на загиване вследствие на бездействието на хората и институциите. Ние сезираме всички държавни и общински органи, за да спасим тази уникална култура, но без вас, експертите, няма да получим адекватни решения. Възможно е мерките да са много скъпи и сме готови на съвместни проекти, за да опазим и развием това природно богатство.“ - написа в трогателно писмо сдружението до директора на ЮЗДП Благоевград, на което експертите отвърнаха с действия и реална програма, която започва още напролет.

Оказа се, че в семенната база на Югозападно предприятие има 3600 фиданки брежански кестен, които могат да покрият 10 дка площи.

Първите десет декара нови брежански кестенови гори ще бъдат засадени през ранна пролет.

„Всички свободни и подходящи площи в региона на Брежани ще засадим с кестенови фиданки - сподели Вера Станишева, но пред нас стои въпросът с болестите на кестените, което изиска научни ресурси и по-голям финансов потенциал. Ето защо, съвместно със сдружението ще търсим възможностите за финансиране от европейските програми.“

Сдружението и ДГС Симитли отделиха над 100 кг плодове от кестени за производство на нови 16 000 фиданки, които ще покрият повече от 40 дка площи.

„Изключително сме горди и радостни от факта, че авторитетните държавни институции ЮЗДП И ДГС в лицето на техните директори и експерти прегърнаха нашата идея и заедно ще работим за спасяването, възстановяването и развитието на брежанските кестенови гори. От една страна, имаме мощни партньори в лицето на науката и професионализма, от друга - ентусиазма и родолюбието на хората от Брежани, споделя Снежана Стоименова. - Заслужаваше си. Оттук нататък ни предстои още много работа за сертифицирането на брежанския кестен с европейско географско означение, засаждането на повече фиданки в частните земи при интерес от собствениците им, разработване на проекти за диагностика и лечение на заболяванията на горите, събиране на семена, производство на вторични продукти от кестеновите семена и много други. Всичко това - в полза на природата, традициите и хората“, каза още зам-председателят на сдружението.
Срещата приключи с подписването на споразумение за общи действия за събирането на плодове, създаване на фиданки от брежански кестени, тяхното засаждане и отглеждане, а така също и лекуване на горите. И не на последно място, включването на хората от Брежани в тези важни за природата и селото процеси.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов