Избрани Новини

Бедствено положение обяви кметът на Банско

На няколко места водите на река Глазне са излезли от коритото и са залели земеделски площи, ски съоръжения и сгради

Бедствено положение обяви кметът на Банско Георги Икономов. На няколко места водите на река Глазне са излезли от коритото и са залели земеделски площи, ски съоръжения, както и сгради, съобщи БНР. Един от старите мостове в горната част на града се е срутил. По протежението на града, където реката е ограничена с високи, петметрови стени, нивото е над третия метър. Най-много вода идва от планината, където втори ден не спира да вали.
Георги Икономов обяви бедствено положение малко след 12 часа. Мобилизирани са всички служби за реакция при бедствие, както и огромно количество техника за прочистване на речното корито в планинската част и изграждане на диги.

По-рано през деня в Банско задействаха общинския План за действие при наводнения заради обилните валежи през последните два дни. Общинска администрация вече уведоми жителите на населените места в курортната община за сложната обстановка в района. Отговорните длъжностни лица към администрацията, както и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, наблюдават постоянно състоянието на река Глазне. През май 2010 година проливни дъждове предизвикаха наводнения в курорта Банско, като щетите бяха за милиони левове. Река Глазне, която минава през града, излезе от коритото си и десетки хотели и частни домове в новата част около станцията на кабинковата въжена линия бяха залети и затлачени с тиня.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов