Президентът Росен Плевнелиев връчи Почетен знак на Татяна Сърбинска

Предложението е на благоевградския кмет д-р Атанас Камбитов Камбитов

Почетният гражданин на Благоевград и народен изпълнител Татяна Сърбинска бе удостоена с Почетен знак на Президента на Република България. Тя е наградена по предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов за огромния й принос в културното развитие на Благоевград и България.

През 2014 година Татяна Сърбинска“ бе отличена със званието „Почетен гражданин на Благоевград“, отново по предложение на кмета д-р Камбитов.

Татяна Сърбинска e дългогодишен солист на Ансамбъл „Пирин“. Тя е музикален педагог и изпълнител, автор на известната народна песен „Катерино моме“. Завършила е Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Няколко години е солистка в ансамбъл „Пирин", с който пее в най-големите зали по света – „Ла Скала", „Ковънт Гардън", „Карнеги Хол", „Кенеди център". През 1991 г. се премества да живее в САЩ. Преподава в Бостънската консерватория и Консерваторията на Нова Англия. Там певицата продължава да се занимава дейно с български фолклор – създава и ръководи 3 формации, които интерпретират наша народна музика. През 2004 г. е удостоена с наградата "Уоми - Вашингтон" за световен музикален вокалист.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия