Присъдиха званието „Почетен гражданин на Благоевград” на Татяна Сърбинска

Местните парламентаристи гласуваха тайно днес на редовната сесия на Общински съвет – Благоевград

Общинският съвет в Благоевград гласува със “за“ предложението на кмета д-р Атанас Камбитов за присъждане на званието „Почетен гражданин на Благоевград" на народната изпълнителка Татяна Тодорова Сърбинска.

Видимо развълнувана и през сълзи, Татяна Сърбинска пристигна в залата, тъй като в момента е в България. Известната изпълнителка пристигна от Америка за снощния грандиозен концерт на ансамбъл „Пирин“, по случай 60-годишния юбилей. Сърбинска се обърна към присъстващите в залата: „Огромно благодаря на жителите на Благоевград, града, който безкрайно много обичам!”

Церемонията по удостояването с приза „Почетен гражданин“ на Татяна Сърбинска се състоя веднага след вота, информират от пресцентъра на общината.

Татяна Тодорова Сърбинска е музикален педагог и изпълнител, автор на известната народна песен „Катерино моме“. Завършила е Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Няколко години е солистка в ансамбъл „Пирин", с който пее в най-големите зали по света – „Ла Скала", „Ковънт Гардън", „Карнеги Хол", „Кенеди център". През 1991 г. се премества да живее в САЩ, където е и до момента. Преподава в Бостънската консерватория и Консерваторията на Нова Англия. Там певицата продължава да се занимава дейно с български фолклор – създава и ръководи 3 формации, които интерпретират наша народна музика. През 2004 г. е удостоена с наградата "Уоми - Вашингтон" за световен музикален вокалист. Това е едно от най-високите отличия на 68-годишната Сърбинска, която има особени заслуги за музикалното развитие на Благоевград.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"