Избрани Новини

Сандански тържествено отбеляза 104 години от своето освобождение

Тържествата започнаха с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните

С тържествен празник община Сандански отпразнува 104-та годишнина от Освобождението на Свети Врач от османско владичество.

На 20 октомври 1912 г. отряд на Седма Рилска дивизия навлиза  в Свети Врач и започва писането на новата история на днешния град Сандански. С извоюваната свобода Свети Врач тръгва по неотъпканите пътеки към своето израстване и развитие, за да достигне днес до това европейско ниво и пълна свобода.

С редица тържествени събития община Сандански отбеляза празничния 20 октомври.

Тържествата започнаха с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните от представители на Общински съвет- гр. Сандански.

Заместник-кметът на община Сандански Зорица Органджиева откри изложба „Войните и свети Врач“ в Дома на културата, където бяха изложени уникални черно-бели фотографии на Свети Врач по време на Балканската и Първата световна война.

На някои от снимките се разпознава мраморната чешма под вековния чинар, Втора българска армия и ген. Тодоров, както и заснети ритуали, които са давали нов привкус на живота, като например тържествен обяд на офицерите на ген. Тодоров и сватба. На изложбата бяха показани и оръдия от Балканската война, а г-жа Мегерова – учител по история, в кратко резюме разказа на всички присъстващи как е освободен Свети Врач.

Празничният ден в Сандански продължи с шествие по ул. „Македония“ начело с Духов оркестър- Сандански, ръководството на община Сандански, ученици и граждани до mаметника на ген. Тодоров в парка. Със заупокойна молитва и благодарствен молебен, отслужена от свещеници на храм „Св. Георги“ и минута мълчание, бяха положени венци и цветя пред паметника на ген. Тодоров от община Сандански, църковноjf настоятелство и ВМРО. Стотици жители на града наблюдаваха тържествената церемония.

Кулминацията на празничните събития бе концертът в Дома на културата, който бе открит от Зорица Органджиева, зам.кмет на община Сандански с думите: „ На 20 октомври, преди 104 години, всички ние, потомци на Свети Врач, получихме правото да бъдем част от своя народ.“

Тържествената програма, посветена на освобождението на Свети Врач, бе в синхрон с празника. Ансамбълът за народни песни при Читалище „Просвета“ с. Катунци  с ръководител Евтим Зайков с изпълнението на „Стар бял дядо“, „Яна през гора вървеше“ и „Майка на Яне думаше“ напомни за традициите и чудния български фолклор. Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ при НЧ „Отец Паисий-1919“-Сандански с ръководител Гергана Костадинова показа магията на българския танц, а мъжката фолклорна група и женският народен хор изпълниха едни от най-емблематичните за българската народна съкровищница песни.

Празничната програма завърши с кръшни хора от Общински танцов състав „Празник“ с ръководител Михаил Митрев, където младост, хореография и пъстри носии се сляха, за да доставят истинско настроение и гордост от това, че сме българи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)