Избрани Новини

В Афганистан ремонтират дворец, за да привличат туристи

Реставрацията може да струва 20 милиона долара

Афганистан започна амбициозен проект. Местните власти ремонтират някогашен дворец, с цел да привлекат туристи. Реставрацията може да струва 20 милиона долара, съобщи БНТ.

Разрушен от войната, някогашният дворец Дарул Аман е впечатляваща гледка. Построен край Кабул през 20-те години на миналия век, той е дело на афганистанския крал реформатор Аманула Хан.

Днес властите са решени да го обновят. Целта е доста амбициозна - дворецът да привлече туристи и да стане символ на обновяването на страната.

В проекта са включени млади жени инженери.

Соня Ализада, инженер в Кабул: "Тук сме женски екип, работим с радост и се надяваме на мир и стабилност в нашата страна".

Правителството е доволно от факта, че на обекта са ангажирани жени. В Афганистан възможностите за жените за кариера са доста ограничени.

Садат Мансур Надери, министър на благоустройството в Афганистан: "Много сме горди - 20 процента от инженерите, които виждате тук, са жени. Вратата е отворена за всяка жена, квалифицирана в областта на градския дизайн и планиране".

Задачата им е сложна - води се война с талибаните, а Кабул често е обект на нападения. Сградата е строена в европейски стил. Не се знае колко ще продължи реновирането. Цената на ремонта може да стигне 20 милиона долара и афганистанските власти вече канят чужди компании да се включат в проекта. В бъдеще дворецът Дарул Аман вероятно ще се използва и като седалище на афганистанския парламент.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)