Избрани Новини

Жителите на Логодаж с жива верига срещу кариера

Недоволството им е подкрепено и от жителите на съседните села Зелен дол и Селище

Жителите на благоевградското село Логодаж са категорични, че няма да допуснат в землището на населеното място да има нова кариера за добив на инертни материали. Те са готови да блокират пътя към ГКПП-Станке Лисичково и да спрат с жива верига машините, ако държавата не отмени разрешителните за концесията, с която на фирма "Интерпром" ЕООД се разрешава да добива камъни за срок от една година.

Хората са убедени, че камионите ще разбият пътищата, взривовете ще напукат къщите и ще замърсят въздуха и вододайната зона, в която се намира язовир "Стойковци". Недоволството на местните е подкрепено и от жителите на съседните села Зелен дол и Селище. На практика кариерата е само на 500 метра от последните къщи на селището, което е недопустимо, твърди кметът Пламен Червенков. В петък на парламентарен контрол, в отговор на народния представител Кристиан Вигенин министърът на енергетиката Теменужка Петкова отказа да отмени даденото от Министерски съвет разрешение за концесия в землището на Логодаж. Според нея страховете на хората са неоснователни и обеща да се срещне лично с тях.

"Няма да отстъпим и няма да допуснем багерите да копаят тук. Жителите на трите населени места сме единни и ще опазим района", увери управникът на Логодаж. Той заедно с колегите си в Селище и Зелен дол, както и няколко физически лица, са внесли жалба до Върховния административен съд, с която атакуват решението на МС за разкриване на концесия за добив на камъни в местност в Логодаж. Първото дело е насрочено за 15 ноември 2017 година. Жалбата спира изпълнението на това разрешително за концесия, увери Червенков. Според адвоката на местните хора е опорочена процедурата по издаване на разрешителното за концесията, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов