Избрани Новини

Логодажки сватбари грабнаха специалната награда от фолклорен събор

Смесената група за автентичен фолклор към Народно читалище „Иван Чаушки” представи най-автентичния ритуал

Смесената група за автентичен фолклор към Народно читалище „Иван Чаушки” от благоевградското село Логодаж грабна специалната награда на областния управител на Област Перник Ирена Соколова за представянето си в Четвъртия  национален фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност, информира imitli.info. Над 100 групи и повече от 800 участници от цялата страна се включиха в събора, който се проведе на 18 и 19 юли в земенското село  Пещера. Логодажката група впечатли жури и многобройната публика с най-автентичния ритуал и неслучайно взе специалната награда. Те се представиха със сватбения ритуал „Каненица”, като в ролята на булката бе Петя Малешевска. 14-те представители от Логодаж, облечени в специалните носии за македонския край, се включват за първи път в този конкурс, а ръководителят на групата Дафинка Бойчева е впечатлена от прекрасната организация на събора. Дори кметът на Земен Димитър Сотиров не издържал и се хванал на хорото на логодажката група. Главната цел на фолклорния събор-конкурс е да се издирят, поддържат и популяризират традициите в българската сватбена обредност. Изпълнителите се състезаваха с българско традиционно народно творчество: сватбарска песен – певчески групи и индивидуални изпълнители, сватбарска музика – инструментални групи и индивидуални изпълнители – инструменталисти, сватбарски и ритуални хора – групови и индивидуални, сватбарски обред, ритуал, сватбарски словесен фолклор.

Наградата на кмета на Община Земен пък взе също група от Пиринско -  НЧ „Просвета – 1927 г.”, село Добърско, община Разлог. 

Председател на журито бе доц. д-р Наталия Рашкова – етномузиколог към БАН и  членове гл. ас. д-р Евгения Грънчарова – етнохореолог, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Цветана Манова – етнограф, гр. Перник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов