Избрани Новини

Нов фолклорен дует в музикалния ефир

Нови звезди блестят във Фен Фолк ТВ и каталога на музикална компания Ара мюзик

Дует „Пирин“ е новото попълнение във фолклорния каталог на музикална компания Ара мюзик. Зад артистичния псевдоним стоят двама млади, усмихнати и талантливи млади хора:

Румен Иванов е роден през 1987г. Израства в самоковското село Бели Искър. В семейството му винаги на почит е била македонската песен. Още от ранна детска възраст проявява страстта си към музиката и акордеона. Първите си мелодии засвирва и запява по слух заедно с баща си. На 10- годишна възраст започва да учи акордеон и солфеж в музикалната школа в гр.Самоков. Там са и първите му изяви. На 14-годишна възраст е приет в НХГ “Св.Св. Кирил и Методий“ - гр.Благоевград със специалност акордеон. Там завършва средното си образование. Още като ученик работи с различни състави и оркестри като акордеонист и певец. Издирва и обработва песни от македонския край, така прави и първите си крачки като композитор и аранжор. Изявявал се е на много конкурси -“Орфеево изворче“ - Стара Загора, “Танцуващи клавиши“ - гр.Нови пазар и др., където изпълнява и свои авторски произведения и печели редица награди. През 2008 г. среща своята дуетна половинка Радостина Димова и заедно започват реализация на музикалните му виждания. Участват и са лауреати на много международни фолклорни фестивали и конкурси в страната и зад граница. В репертоара си Румен Иванов има произведения от всички фолклорни области, но най-голямата му страст е да аранжира и създава музика на македонска основа.

Радостина Димова е родена през 1990 г.  в Самоков. Започва да проявява интерес към музиката още в най-ранна детска възраст. Взима първите си уроци на 10-годишна възраст. През 2008 г. се запознава със своята дуетна половинка Румен Иванов, покрай който започва да се заражда любовта й към македонската песен. Участва както на местни събори и тържества, така и на много международни фестивали в Банско, Рожен, Дорково, Пещера, Микрево, Хърватия и др., от които има много дипломи, плакети и грамоти.

През 2016 г. участват на международния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански, където представят авторската си песен „Жалба за майка“ в Конкурса за авторска македонска песен и песента „С каменички фърлат, мамо“ в Конкурса за изпълнителско изкуство.

Освен двойка на сцената, Радостина и Румен са двойка и в живота, като споделят и общото си хоби: разходки сред природата, като страст им е планината.

Видеоклипове на Дует „Пирин“ може да гледате по фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ.

Официална FB страница: Duet Pirin / Дует Пирин

 Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)