Избрани Новини

Катя Кирянова: Пирин Фолк е моята голяма любов! (видео)

"Няма смисъл от граници в изкуството", твърди тя

Поетесата Катя Кирянова е родена на 29 октомври 1947 година в Петрич. Завършва детска педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Омъжва се в Марикостиново, където работи като учителка и директор на детска градина. През последните 10 години преди пенсионирането е директор на училище „Европа“ в Петрич. Автор е на над 25 книги, от които 15 за деца и 10 за възрастни, както и на текстове за над 300 песни. Кирянова е един от създателите на фестивала „Пирин фолк“ в град Сандански. Над 90 нейни песни са участвали в конкурсните програми на фестивала и са се превръщали в хитове. Над 300 нейни песни се пеят от български и македонски певци.

Предстоящият Пирин Фолк 2016 бе поводът за интервюто на Blagoevgrad.utre.bg с нея.

Blagoevgrad.utre.bg: Г-жо Кирянова, Вашият принос за създаването и развитието на фестивала "Пирин Фолк" е изключителен. Спомняте ли си началото и първите му стъпки? 

Катя Кирянова: Разбира се, никога няма да го забравя. Защото беше много желан да се случи от нас, първите, които се появихме на сцената на този фестивал - текстописци, композитори, изпълнители. Всъщност основателите бяхме шепа хора. Най-много дължим на Николай Ваклинов, с когото веднъж у нас си приказвахме за Валандово и току-що свършилия там фестивал, имаше хитови песни. Той с покойната Дана Гиздова ми гостуваше и ми каза: "Абе, Кате, хайде и ние да си направим!" "Ох, откога мечтая да си имаме такъв фестивал!.." "Напиши няколко текста, аз ще напиша музика!" И така тръгнаха нещата. Те с една песен "Годежари" отидоха някъде в Ямбол, взеха първо място и просто нещата се случиха по-нататък...

Ние бяхме много обединени - Димитър Динев, който също е сред основателите, оркестърът на Радио Благоевград - брилянтни музиканти, свиреха на сцената. Фестивалът имаше тогава стойност, защото не избяга от основната идея - да бъде с македонско звучене. Нова авторска песен, но на тази основа да бъде, на нашата, любимата музика да бъде, да бъде с нашенско звучене, нашата ритмика, нашата мелодичност. Нашата песен е много богата. Вярно, имаме много фолклорни област - тракийска, родопска, странджанска, добруджанска, но като че ли най-богата като тематика, като звук, като орнаментика си остава македонската музика. И аз много се радвам, че отново с едни мои приятели, братя Касъмови, които са поели фестивала, ще върнем старата му слава. Това е много радостно.

Blagoevgrad.utre.bg: Какво е за Вас фестивалът "Пирин фолк"?

Катя Кирянова: За мен е един много голям епизод от живота ми, понеже през всичките тези години може би друг творец и не остана верен на този фестивал. Нови имена идват, сменят се, доста от нас, които имат в себе си някакъв поетичен потенциал, напуснаха фестивала, няма ги. Аз пък си останах - за зло или добро. Обичам си нашата музика, закърмена съм с нея. Аз съм била учителка и винаги съм включвала в работата си народното творчество. От този извор, който е бездънен, всеки може да взима по мъничко, за да обогатяваме авторската песен. И аз много искам да има такова звучене предстоящият фестивал. Ще бъде един празник, двоен за мен, защото на 27 август съпругът ми има рожден ден.

Blagoevgrad.utre.bg: Колко ваши песни досега са звучали на фестивала?

Катя Кирянова: Мисля, че стигнаха до 90 текста, написани специално за този фестивал. В пър вите му години колегите се бояха да ги наричат "текстописци". Аз си останах с това име - текстопистката Катя Кирянова. Но това не ме обижда. Аз държа да има поетично слово вътре, текстът да не е пошъл, да няма някаква изцепка, а да бъде завладяващ, трогателен. И затова някои ми казват: "Ти си Шекспир на баладите..."

Трябва да се държи на традицията. Ето Румяна ще идва на фестивала с концерт, Радостина Паньова - също великолепна наша певица. Милица ще бъде гост... Спектакъл да става, да се появяват и нови имена, но да не забравяме и старите. Да бъде богат фестивалът, да има приемственост. Две прекрасни млади същества т.г. ще представят песни по мой текст - Ива Давидова и Благой, който има много красив глас, а песента е трогателна, ще предизвика емоции сред публиката. Убедена съм, че на Ивето песента "Не изтривай, майко, сълзите ми" ще трогне много хора. Музиката на двете песни е на македонски композитори, звучат прекрасно. Със съседите да правим красиви неща, защото ние сме си една кръв, с тях всичко ни е много познато, разбираме се прекрасно, няма смисъл да има граници в изкуството и изобщо в живота ни. Близки хора, роднини сме си с тях и ще направим още много хубави песни и в бъдеще заедно!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов