Избрани Новини

Горно Драглище покори събора "Древно наследство" в Лондон

Проведе се първият фолклорен събор в британската столица

Лондон пя и танцува български народни песни и танци на Първия събор „Древно наследство“, информира pirininfo.com. Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество. Пътуваха и се докоснаха до ехото на отминалите времена, за да срещнат себе си - на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица. Harrow Leisure Centre не можа да побере всички желаещи да присъстват на прекрасния български празник, организиран от Combat Promotion. Затова те обещават друг съвсем скоро – на 2 декември 2016 г., отново в Лондон.
По стар български обичай гостите на събора бяха посрещнати с погача, не каква да е, а „ненгашна“, поднесена от атрактивните баби от с. Горно Драглище. Те щедро гостиха участниците и с ялова баница, шупла и домашни бонбони, аранжирани с песен.
Виртуозни и завладяващи, уникална палитра от танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България, представиха ансамбъл „Чинари“, които бяха специалните гости на събора в Лондон. Заедно с тях залата на крака вдигнаха и прекрасните танцьори от три от лондонски самодейни състави - ФТС "Гергьовден", ФТФ "Приятели" и Ансамбълът за народни песни и танци "Фолклорна Магия".
Точно по български, ритъмът достигна 7/8, а най-личните, темпераментните и кръшни танцьори сред публиката получиха и награди - вълнуващо преживяване в духа на българските и традиции и фолклор този път в подножието на Рила - на гости на бабите Дешка, Лена и Яна. Сред показалите умения да танцуват колоритните пирински хора и български народни танци, са и няколко дами от Разлог, които живеят в Лондон и са истински посланици на българските традиции, пазители на обичаите за фолклора и родовата памет - Таня  Харалампиева, дъщеря и Александрина, и други.
А за другите остана обещанието „До среща!“, отново на сцената на фолклора, където границите и времето нямат значение. „Защото където и да сме по света, българското древно наследство е по-живо от всякога!“, категоричен е Георги Анадолов, организатор на Първия събор „Древно наследство“ в Лондон.
Зат



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)