Избрани Новини

Истински нафпавок може да хапнете в Горно Драглище

Производители искат да се позволи търговията с домашно приготвени храни

Български производители на традиционни продукти настояват за реформи, които да позволят търговията с домашно приготвени храни, информира БНТ. Сега, за да продават продуктите си, те трябва да имат цех, което според по-малките производители е непосилно условие за бюджета им. Занаятчийски продукти се виждат само на изложения.

Дешка Кротева от Горно Драглище спазва многогодишна традиция и у дома приготвя нафпавок – деликатес от месо, който се прави трудно, бавно, но вкусът му е превъзходен. Месото по естествен път се суши три месеца, после се заравя в пепел. На година Дешка Кротева произвежда около 100 бройки нафпавок.

Дешка Кротева: ”Продукт, който е уникален, и италианците го нарекоха българско прошуто.”

Истински нафпавок в България може да се види само на изложения. Да се купи от него обаче е забранено, защото, за да го продава Дешка Кротева, трябва да го произвежда в цех и да отговаря на други неизпълними условия. Дешка Кротева: “Да ме извиняват, ама не е вярно, че Брюксел забранява еди какво си, ние като ходим на изложения в Албания, Торино, нека да дойдат от МЗХ и да видят за какво става въпрос и как хората си продават свободно нещата. Ако започне с цех, той започва да прави масово производство, от което се съсипва и качеството.”

Производителите се притесняват, че липсата на традиционни продукти на пазара позволяват на потребителите да променят културата си на пазаруване и затова хората вече свикват да купуват продукти на ниско качество и ниски цени.  “Всеки гледа нещо да е “оле-мале”, или да вземе китайското, без пари, лесно направено, а не това, което ние го правиме. Абе много са храните, които изчезнаха и ако МЗХ не вземат спешни мерки, наистина ще изчезне всичко.”

Нафпавокът сега не е узрял. Още се суши на тавана на Дешка Кротева в Горно Драглище. Заради законите, обаче и тази година автентичният продукт на пазара у нас няма да се появи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)